„S dotací jsme postoupili do závěrečného kola," řekl starosta Bernartic Mojmír Michálek. Po rekonstrukci má objekt sloužit turistům.

Račí údolí patří k turisticky nejnavštěvovanějším místům v Rychlebských horách. Vede jím několik turistických stezek, v jeho blízkosti se nachází zřícenina hradu či skalní vyhlídka.

V údolí desetiletí chátrala historická budova tančírny. Dřevěné stavby se ujala obec Bernartice, která před rokem rozhodla o její nejnutnější obnově. Na vlastní náklady nechala opravit nosné konstrukce a střechu památky. Zachránila ji tak před zánikem.

Kvůli secesní stavbě zavítala do Račího údolí turistka Květa Mrňová. Jako taneční nadšenec ji chtěla spatřit na vlastní oči.

„Byla jsem nadšená a jsem moc ráda, že důležitá část budovy už je opravdu pod střechou. Přispěla jsem na opravu malou částkou, a jestli to půjde, přispěji znovu. Držím místním nadšencům palce," napsala návštěvnice na webové stránky tančírny.

Obec se již popáté pokouší získat na obnovu tančírny peníze. Nyní velmi pravděpodobně s žádostí o dotaci uspěje. Po kompletní rekonstrukci by se podoba památky měla přiblížit té, kterou měla v dobách své největší slávy.

Cena rekonstrukce se podle projektu pohybuje okolo čtrnácti milionů korun. Částku ještě může srazit výběrové řízení. Opravu musí obec stihnout do srpna příštího roku.

Budova by poté měla sloužit jako zázemí turistům. Budou si zde moci při túrách odpočinout, vypít teplý čaj, v samoobslužné dílně opravit kolo nebo lyže. „V tančírně by měla být umístěna i stálá expozice věnovaná současnosti a minulosti Rychlebských hor," doplnil starosta Michálek.

Tančírnu v Račím údolí nechal v letech 1906 až 1907 postavit vratislavský kardinál Georg Kopp. Podle něj získala jméno Georgshalle. Sloužila jako restaurace, taneční sál a penzion. Patřila k vyhlášeným výletním místům Javorníku a širokého okolí.

Restaurace v budově fungovala ještě po roce 1945. Vlastníkem objektu se staly Československé státní lesy, poté JZD a nakonec České dráhy. Tančírnu chtělo do centra své obce přestěhovat vedení Loučné nad Desnou, z nápadu však v roce 2006 sešlo. O rok později objekt koupila obec Bernartice.