Tak prázdno bylo před sto lety
Nevídaný je nyní pohled na trasy v Hrubém Jeseníku. Praděd osiřel.

„Návštěvnost na Pradědu? Čtyři lidi denně, z toho dva jsou členové Horské služby,“ hodnotil ve středu odpoledne Tomáš Hrazdil, provozovatel restaurace a hotelu na vrcholu nejvyšší moravskoslezské hory.

„Provoz jsme uzavřeli, výdejní okénko již není otevřené. Tak prázdno, jako je tady nyní, zažila tato krajina možná před sto lety,“ dodal.

Policisté hlídají dodržování nových nařízení u Horní Moštěnice. 1. března 2021
Lockdownový víkend: policisté budou na silnicích, turistům hrozí pokuty

Poloprázdná parkoviště

Lidí ale ubylo i v centru Olomouce. Frekventovaná parkoviště byla najednou poloprázdná.

„Jde citelně poznat, že jsou v platnosti nová vládní nařízení, která mimo jiné upravují i pohyb osob. V centru města zaznamenáváme znatelně menší pohyb jak obyvatel, tak zejména motoristů. Parkoviště jsou poloprázdná a na nejvytíženějších komunikacích, ale také v centru města jde poznat znatelný pokles dopravy,“ sdělil v pátek Deníku mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Zejména v první polovině týdne, kdy panovalo slunečné počasí, Olomoučané odpoledne zaplnili městské parky.

„Lidé parky více využívají a to hlavně v odpoledních hodinách, kdy se zde procházejí, chodí běhat nebo jen relaxují. To lze přičíst na vrub slunečnému počasí, které v posledních dnech panovalo,“ dodal.

Přestože v parcích byly ještě ve středu davy, nemuseli policisté podle mluvčího řešit porušování vládních nařízení či pravidel pohybu cyklistů a bruslařů na stezkách.

Starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová
Zastupitelé Jeseníku odmítli odsoudit "přednostní" očkování své starostky

Kosíř bez davů

Že je něco jinak, ukazuje i pohled na parkovací plochy v Čechách pod Kosířem. Od pondělí jsou prázdné. Turisté mířící na Velký Kosíř nepřijeli, přestože hanácký Mont Blanc zdolávají s velkou chutí nejen o víkendech a svátcích.

„Před novým vládním nařízením víkend nevíkend bylo parkoviště u parku i to u hřbitova obsazené. Davy lidí jezdily i v týdnu. Od pondělka je pusto a prázdno. Což je dobře,“ popisoval situaci starosta Čech pod Kosířem Milan Kiebel.

Vláda na tři týdny zakázala pohyb mezi okresy, který je možný jen v rámci výjimek, jimiž jsou cesty do práce či k doktorovi. Ty musejí lidé doložit například vyplněným formulářem s potvrzením důvodu cesty. Uvnitř okresu je možné jet v nezbytně nutném počtu osob na nákup a v rámci jedné domácnosti do vlastního rekreačního objektu.

Vycházky do přírody, sportování či venčení psů jsou povoleny pouze v rámci obce, kde mají lidé trvalý pobyt nebo bydliště a občan při nich podle nařízení vlády nesmí překročit území obce.

Od 1. března musejí mít lidé respirátory třídy FFP2 nebo chirurgické roušky na všech veřejně přístupných místech v zastavěném území obce.

Ke krizovému opatření omezujícímu pohyb lidí vláda přikročila vzhledem k závažné epidemiologické situaci způsobené hlavně šířením britské a výskytem jihoafrické mutace koronaviru.