Parčík s dětským hřištěm vznikl na travnaté ploše mezi dílnami, rampou a chodníkem. S nápadem takové místo vybudovat přišel ředitel Divadla Šumperk Matěj Kašík.

„V samotném centru města chybí místo, kde by si mohly maminky s dětmi odpočinout a na chvíli opustit živou pěší zónu. Napadlo mne, že volná plocha u divadla by byla pro něco podobného ideální,“ uvedl.

O vybudování parčíku rozhodli v roce 2017 obyvatelé města. Záměr zvítězil v hlasování, v němž lidé rozhodovali, na jaký účel využít půl milionu korun z městského rozpočtu. Smyslem parčíku mimo jiné je, že prostřednictvím pohádkových postav láká děti k divadlu.

„Je pravděpodobné, že děti si vytvoří vztah k domácí scéně již odmalička a vychováme si tak budoucí generaci divadelních návštěvníků,“ poznamenal starosta Šumperku Tomáš Spurný.

Jeviště i živý plot

Součástí parčíku je pět unikátních herních prvků z přírodních materiálů inspirovaných pohádkovými bytostmi a interaktivní tabule.

Část prostranství patří malým umělcům, kteří si zde mohou vyzkoušet herecké, recitační, pěvecké či taneční dovednosti.

V mírném svahu stojí dětská scéna s jevištěm ve tvaru půloválu a sedačkami pro diváky v hledišti. Parčík lemuje živý plot, vysazeny zde jsou vzrostlé stromy. Návštěvníci si mohou odpočinout na zahradních lehátkách, křeslech a lavičkách. Projektant myslel i na plochu pro zaparkování kočárků, dětských kol či koloběžek.

Na slavnostním otevření parčíku mohli navrhnout, jak by se měl parčík jmenovat. „Nejlepší typy zveřejníme na webových stránkách města, lidé budou moci pro svého favorita hlasovat v anketě,“ informoval starosta.