Za půhodinu stání ve vymezených zónách se v Jeseníku platí pětikoruna, za každou další započatou hodinu pak deset korun. Zpoplatněno je stání v denních hodinách v pracovní dny v pěti lokalitách, v centru města a u budovy IPOS.

„Když jsme ceny srovnávali s průměrnými městy, jsou na velice nízké úrovni. Budeme je zvedat. Do jaké míry, o tom povedeme debatu, ale dokážu si představit nárůst o sto procent, to znamená na deset a dvacet korun,“ řekl místostarosta Jeseníku Václav Urban. Současně zřejmě dojde k rozšíření zóny placeného stání. Nově má pokrývat celou ulici dolní Dukelská.

Ke zvýšení poplatků chce město přistoupit současně s výměnou parkomatů. Ty současné jsou více než deset let staré a poruchové. V nových strojích má jít platit kromě mincí i kartou. Po navýšení ceníku by se nové parkomaty měly zaplatit během jednoho roku.

Město nyní na parkovném trží 650 tisíc korun ročně. „Parkomaty nejsou primárně určeny k tomu, že město chce vybírat peníze, ale k regulaci dopravy. Místa, kde jsou parkomaty umístěné, jsou veřejností hojně navštěvovaná, takže regulace tu musí být,“ sdělila starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Na Šumpersku a Jesenicku je parkování zpoplatněno v denních hodinách v pracovní dny. V Šumperku je placené parkování zavedeno plošně na jedenácti ulicích a náměstích, stejný počet komunikací je zpoplatněn částečně. V některých lokalitách v historickém centru města se za hodinu stání platí patnáct korun, v ostatních deset. Ceny radní naposledy zvyšovali před deseti lety.

V Zábřehu na zpoplatněných plochách za půlhodina parkování vyjde na pět korun, hodina na deset, celodenní stání na třicet korun. V Mohelnici ceník parkování měnili letos v létě. Hodina stání vyjde na pětikorunu, dvě hodiny na dvacet a více hodin na padesát korun. Na autobusovém nádraží se platí za den dvacetikoruna.