„Je to rozumné, protože s parkováním je to tu bída. Navečer, kdy se lidé vracejí z práce, už není auto kam postavit. Když se zde nastavěly obrovské paneláky, nikdo nepočítal s parkováním," řekl Josef Vylíčil, který ve Finské ulici bydlí.

Celkové náklady ještě nejsou známé, ale předpokládá se, že
se budou pohybovat
v řádu desítek milionů korun. O zpoplatnění parkování ale město neuvažuje. „Není to komerční projekt, ale veřejná služba, takže parkování bude zdarma," řekl šumperský místostarosta Marek Zapletal

O problému vedení šumperské radnice ví, spolu s obyvateli sídliště se radní shodnou, že pokud se parkování týká, ve Finské ulici je nejkritičtější situace ve městě. Již před časem město rozšířilo plochy pro auta u dalších přilehlých ulici, například u Jugoslávské. Pro Finskou ulici chce pak radnice postavit dvoupodlažní parkovací dům.

„Dvoupodlažní parkování je jediným řešením, které má perspektivu, protože v blízkosti Finské ulice se navíc staví nová obytná čtvrť Skalka. Pokud by se plocha přestavila jen na jednoduché parkoviště, příliš míst by nepřibylo. Navíc se přímo nabízí využití terénní nerovnosti," sdělil tajemník šumperské radnice Petr holub. Poschoďové parkoviště bude tak mít dva vjezdy, do přízemí auta budou najíždět z Temenické ulice, do podlaží z ulice Finské. Letos chce radnice k místu vybudovat příjezdovou komunikaci, na kterou vyčlenila 1,5 milionu korun.

Stavba betonového skeletu by měla začít příští rok a město na ní bude uvolňovat peníze ze svého rozpočtu. Celou investici s největší pravděpodobností zaplatí ze své kasy. „Nepředpokládáme, že bychom pro tyto účely mohli získat dotaci," dodal Petr Holub.

Podle plánů by měly být v Šumperku parkovací domy dva. Kromě objektu, který radnice postaví ve Finské ulici, by další měl stát na kraji náměstí Republiky. Ten chce vybudovat developerská firma SAN-JV, ale zda své plány uskuteční, není vůbec jisté. Už několikrát záměr odložila, nyní má lhůtu do konce roku, aby zastupitelům předložila reálný plán. Pokud tak neučiní, radnice odstoupí od smlouvy, která se týká prodeje městských pozemků. Jak již na minulém zastupitelstvu firma SAN-JV avizovala, projekt komplikuje nákladná stavba příjezdové komunikace. Podle norem totiž musí být vjezd k parkovacímu domu řešený samostatným odbočovacím pruhem.