„Chtěli bychom zde vybudovat stálou expozici věnovanou historii Pekařova a manufaktury Franz Kolb & Söhne Beckegrund, která vyráběla flašinety a varhany. Fungovala od roku 1864 až do začátku druhé světové války,“ vysvětlil Milan Černohous z občanského sdružení.

V pekařovské kapli jsou na letošní rok naplánovány další stavební práce. „Nyní máme v plánu obnovení hřbitova u kaple. Máme podrobný plánek původního rozmístění náhrobků, podle něj je opět osadíme,“ dodal Černohous. Jedná se o hroby pekařovských starousedlíků německé národnosti. „Pekařov byl německou vesnicí, před válkou zde žily pouze asi tři české rodiny,“ dodal Černohous.

Dobrovolníkům se podařilo opravit sakristii, která hrozila, že se žřítí. Překvapivým objevem při rekonstrukci kaple byla původní freska z počátku 19. století za oltářem.

Podle optimistických odhadů by celková oprava mohla skončit za dva až tři roky. Díky podpoře obce Jindřichov, příspěvkům různých nadací i drobných dárců se již do obnovy kaple investovalo skoro 1,5 milionu korun, což jsou přibližně tři čtvrtiny veškerých nákladů na opravu.

Hřbitovní kapli Nanebevzetí Panny Marie postavili obyvatelé Pekařova v první polovině 19. století. Tehdy byl Pekařov obcí, kde žilo kolem 300 obyvatel a rodina Kolbů zde vlastnila výrobnu varhan a flašinetů. Svatostánek přestal být využíván po nuceném odchodu německých obyvatel po 2. světové válce. V 90. letech do objektu začalo zatékat, objevila se dřevomorka. Kaple se stala cílem několika zlodějských výprav, takže v interiéru mnoho předmětů nezbylo. S opravou začalo občanské sdružení v roce 2003.