Stavbaři ještě v tomto roce začnou s výměnou oken, kterou lze provádět za provozu. „Vždy se vyprázdní dvě nebo tři kanceláře na jeden den. Výměna se provede etapovitě, aby přerušení práce pro zaměstnance bylo minimální," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Kromě toho stavbaři během celé akce zateplí venkovní zdi Pentagonu, rekonstruují rovněž jeho střechu. Významně tak klesne spotřeba energií, především na vytápění.

Výběrového řízení na opravu budovy se účastnili tři uchazeči s nabídkami mezi 43 a 47 miliony korun. Rozdíl mezi první a druhou nabídkou činil pouhých sto osm tisíc korun. Dvě třetiny nákladů pokryje dotace.

Administrativní komplex pod Křížovým vrchem patří městu. Využívají jej jak jeho úředníci, tak státní instituce. Rekonstrukce budovy byla podmínkou pro to, aby v ní státní úřady zůstaly.

Společnost Staprom se specializuje na rekonstrukce objektů postavených ze stavebních soustav Kord. K nim patří i jesenický Pentagon. Ve svých referencích má firma uvedenu více než třicítku oprav budov tohoto typu.

„U těchto objektů se firma zaměřuje na rekonstrukce střešních a stěnových plášťů, zejména výměny výplní otvorů a kontaktní zateplování s využitím rezervy v únosnosti stávajících konstrukcí," uvádí na webu společnosti její jednatel Martin Churý.