„Důležité je navážit přesný poměr přísad a dobře je zpracovat. Stačí maličký rozdíl a těsto je úplně jiné. A ještě víc záleží na polevě. Drobnou nedokonalost těsta poleva skryje, ale sama musí být dokonalá a pevně držet tvar i u nejtenčích linek," říká perníkářka. Zdobí zásadě jen obyčejným mikrotenovým sáčkem, kterému ustřihne rožek a drží ho v ruce jako tužku.

Původním povoláním je Ivana Boráková zdravotní sestra, ale ve zdravotnictví pracovala jen pár let. Dojíždět z Oskavy se třemi malými dětmi se nedalo. Vystřídala několik dalších zaměstnání a nakonec se před pěti lety rozhodla jít do rizika a založit vlastní firmu. Byl to skok do neznáma, který stoprocentně vyšel. Loni pro své perníčky získala značku Jeseníky originální produkt.

„Pekla jsem už od dvaceti let, pořád jsem něco tvořila. Perníkářkou jsem se vyučila sama během tří mateřských dovolených, kdy jsem měla na své hobby víc času," říká Ivana Boráková.

Jeden z výtvorů perníkářky Ivany Borákové.Bílé dekorování na hnědém perníku působí čistě a elegantně a snad žádný kousek na jejím stole není úplně stejný; andělé mají každý alespoň jinak zdobenou zástěrku. V celofánu se ukrývají také ryby, srdce, boty, zvonky, a dokonce i svícny včetně toho adventního se čtyřmi perníkovými mističkami na svíce. Úžas vzbuzují kulaté perníčky s dírkou uprostřed, kterou překrývá drobounká bílá krajka.

V dílně má perníkářka na čtyři stovky nerezových forem všech možných tvarů. Nechává si je vyrábět podle vlastních návrhů. Přes jaro a léto rozbaluje svůj stánek na trzích, jarmarcích a dalších akcích. Tou poslední je vždycky říjnový výlov rybníka v Šumvaldu. Pak už se jen zavře doma a věnuje se vánoční produkci pro své stálé zákazníky. Od perníků si odpočine až v lednu a únoru. Záruční dobu mají její medové dobroty čtyři měsíce, ale jíst se prý dají i po roce. To jsou jen o něco tvrdší.

Podělit se o recept Ivana Boráková nechce. „Ne že bych ho tajila, ale příprava těsta je opravdu alchymie. Je hodně složitá a vyžaduje praxi. Mám zkušenost, že když jsem návod dala třeba maminkám ve školce, hlásily pak, že se jim perníčky vůbec nepovedly. Každý ať raději zůstane u receptu, který má ověřený," uzavírá perníkářka z Oskavy.

Recept na bílkovou polevu podle Ivany Borákové

Na jedno průměrné velké vejce, z něhož samozřejmě použijete jen bílek, dáte 180 gramů moučkového cukru; musí být alespoň jednou přesátý, aby poleva neucpávala sáček. Přidáte kávovou lžičku solamylu a dvě lžičky citronové šťávy. Vařečkou mícháte celou půlhodinu! Doba míchání je pro výsledek velmi důležitá! Pro plošné zdobení musí být poleva o něco řidší.