Takové jsou odhady pracovníků šumperského občanského sdružení RES-SEF, které se drogovou problematikou dlouhodobě zabývá. Podle vedoucího sdružení Miloše Kubíčka se Šumpersko pro drogové dealery již stalo populárním regionem, kde je pervitin snadno dostupný.

Za loňský rok se policistům podařilo odhalit sedm varen, což je sice více než v minulých letech, ale stále se pravděpodobně jedná jen o špičku ledovce.

„Máme signály o tom, že pro pervitin si sem lidé jezdí i ze sousedních regionů. Oproti minulosti není také ojedinělé, že pervitin vaří lidé, kteří ho ani neberou. Jen na něm vydělávají. Varny by se zcela jistě daly počítat na desítky. I přes určité legislativní úpravy není problém suroviny pro výrobu drogy jednoduše sehnat,“ řekl Miloslav Kubíček.

Výroba pervitinu není ani nijak technicky náročná, řada varen je mobilních. „Hodně lidí pervitin vaří v přírodě za městem. Stačí jim k tomu lihový vařič a několik zkumavek. Varnu v bytě totiž často prozradí zcela charakteristický zápach,“ vysvětlil Kubíček.

Pracovníci sdružení si příliš neslibují ani od nové zákonné úpravy, jež lékárnám zakazuje prodávat větší množství léků, které by mohly sloužit pro výrobu pervitinu. Zpravidla se jedná o léky Modafen či Nurofen.

„Patrně to nebude problém obejít. Stačí, když se domluví parta lidí a oběhnou všechny lékárny ve městě,“ dodal Kubíček.

Podle něj je největším problémem kriminalita, která se na užívání drog nabaluje. „Z našich dlouholetých zkušeností víme, že naprostá většina peněz, které se na drogové scéně točí, pochází z kriminální činnosti. Většinou se jedná o krádeže, například jízdních kol. Kdysi jsme měli klienta, který jich za dobu své závislosti na drogách odcizil a rozprodal dobrou tisícovku,“ konstatoval Kubíček.

Podle policistů je boj s drogovou kriminalitou velmi náročný. Policisté se často musejí spoléhat na informace od občanů. Ty je ale ochoten poskytnout málokdo. Lidé mají obavy z možné msty ze strany pachatele.

Šumperští kriminalisté již zřídili anonymní telefonickou linku, kterou mohou občané využít v jakoukoliv denní i noční dobu. „V podstatě se jedná o záznamník, na kterém mohou lidé nechat vzkaz, aniž by museli uvádět své osobní údaje. Přivítáme každou informaci. Lidé nemusejí mít žádné obavy, že je budeme do případu zatahovat,“ vysvětlil šumperský kriminalista Petr Kolář.

Anonymní telefonní linka šumperské policie funguje na telefonním čísle 974 779 333.

Související článek:
Drogových deliktů loni na Šumpersku výrazně přibylo