Písečná na Jesenicku se po roční přestávce znovu vrací k záměru postavit v obci Dům s pečovatelskou službou. „Výkresy jsou, stavební povolení také, takže jsme se vrátili k myšlence stavby Domu s pečovatelskou službou a začali zjišťovat, jestli je ekonomika domu pro nás udržitelná,“ uvedl starosta Písečné Petr Slovák (nez.).

Stavbu loni zmrazila změna zákona o sociálních službách. Radnice vyčkávala, zda projekt v hodnotě dvaatřiceti milionů korun má vůbec šanci na přežití.

„Smyslem zákona bylo minimalizovat pobytová zařízení, protože jsou pro stát drahá, a upřednostnit péči v domácnosti. Ukázalo se, že ani tento zákon nemá na seniory dopad a stále mají zájem o pobyt v Domech s pečovatelskou službou. V okolních obcích jsou dlouhé pořadníky a zájem je i u nás, proto jsme se s drobnou úpravou rozhodli v přípravě pokračovat,“ řekl Slovák.

Změna v plánech se týká sociálních služeb. Podle starosty není zapotřebí, aby v domě byla ordinace a další služby, které zabírají velkou část prostoru a vyžadují značnou investici.

Radnice se rozhodla volnou kapacitu využít raději pro vybudování dalších tří bytů, které rozšíří nabídku na osmnáct bytových jednotek. Pomoc zajistí seniorům pečovatelská služba.

Zvýšení počtu bytů je podle starosty jednoznačně plusem pro rozpočet obce. Na zřízení ordinace by radnice nedostala od státu ani korunu, každý byt přitom Státní fond rozvoje bydlení podporuje částkou osmi set tisíc korun.

„Spíš ale chceme dosáhnout na peníze z Evropské unie, kde se dá získat na dotaci až pětaosmdesát procent potřebné částky,“ dodal Slovák. Žádost o finanční příspěvek chce obec podat na konci tohoto roku.