Historie Písečné je mapovaná od třináctého století. Na jejím území se vystřídalo několik národností. Po odsunu Němců, který je na Jesenicku stále citlivým tématem, sem přišli Češi a ti si zvolili český název. Jméno Písečná má na svědomí učitel zdejší školy, který vycházel z německého jména. Sandhýbl totiž znamená písečný kopec a obec skutečně stojí na homoli písku.

„Jsme Češi, proto máme český název. Tento okamžik oslavujeme v historii obce jako nejzásadnější, protože vlil do obce českého ducha. Přišli sem lidé ze všech koutů země. Přinesli elán, odvahu a odhodlání,“ řekl při zahájení slavnosti starosta Písečné Petr Slovák a dodal: „Dnes se obyvatelé považují za ryzí Písečníky a nepřijde jim, že by měli žít jinde,“ dodal starosta.

Při oslavách otevřela své dveře i místní škola. Zájemci se při promítání mohli seznámit s historií obce i školy. Bývalí žáci mohli zavzpomínat na svá dětská léta. Škola se také pochlubila nově rekonstruovaným sociálním zařízením, na které z ministerstva pro místní rozvoj obdržela obec dotaci ve výši tři sta tisíc korun. Na zkrášlení prostor se podíleli i žáci se svými učitelkami. Vyrobili totiž keramické kachle, které jsou součástí záchodků.

„Myslím, že je to dobrý nápad. Děti se mohou pochlubit, jak jsou šikovné a jednou svá dílka budou ukazovat i svým potomkům,“ řekl místostarosta Písečné Jan Konečný.