„Už delší dobu se nás na tuto věc senioři ptali. Někteří dokonce dávali žádosti pro případ, že bychom takové zařízení postavili. Pár lidí už v pořadníku máme,“ objasnil motivaci k výstavbě domu starosta Písečné Jan Konečný.

Zájem tento typ bydlení vyplynul i z dotazníku, který samospráva mezi místními uspořádala.

Dům s dvanácti byty pro jednu až dvě osoby by měl vyrůst na místě dnešního parčíku mezi kostelem, obecním úřadem a hasičskou zbrojnicí. Součástí budovy bude společenská místnost. Náklady na stavbu se budou podle prvotních odhadů pohybovat okolo 21 milionů korun.

Zařízení bude určeno pro soběstačné seniory. Pokud by některý z obyvatel potřeboval službu pečovatele, bude ji zajišťovat externí poskytovatel.

„Schválili jsme studii, podle níž budeme připravovat projektovou dokumentaci. Nyní pracujeme na zadávacích podmínkách pro výběr projektanta,“ přiblížil stav příprav starosta Konečný.

O vybudování domu pro seniory v Písečné uvažují dlouhodobě. V minulosti již obec vypracovala projekt, na který získala i stavební povolení. Protože však nesehnala peníze a změnily se stavební předpisy, musela s přípravami začít znovu.