Malá horská obec svým nápadem a dílem pokořila i nadnárodní společnosti, které se o ocenění ucházely s díly za desítky milionů korun. „Této prestižní ceny si velice vážíme, protože uspět v konkurenci staveb a stavebních gigantů bylo opravdu troufalé,“ prohlásil starosta Písečné Petr Slovák (nez.). Náves je pro Písečnou cennou klidovou zónou, která v obci, jež vede podél hlavní komunikace, citelně chyběla. Vznikla na místě bývalé zahrady před budovou radnice a školy.

„Potřebovali jsme řešit absenci oddychové plochy pro setkávání lidí. Dalším cílem bylo odstranit nebezpečný stav pro chodce a děti při cestě do školy a na úřad. Také jsme chtěli změnit tvář obce a vytvořit reprezentativní vzhled, aby se Písečná stala turisticky atraktivnější,“ zdůvodnil stavbu Slovák. Náves v Písečné vznikala tři roky. Vyžádala si investici téměř tři a půl milionu korun, přičemž Olomoucký kraj a ministerstvo pro místní rozvoj přispělo na tuto akci částkou téměř 1,6 milionu korun.

Náves je začátek velké přeměny Písečné. Podle studie se mají děti dočkat také nového hřiště. Nad úřadem má vzniknout park a naproti němu chce radnice vybudovat dům s pečovatelskou službou.