Policisté znají podobu nenechavců, kteří letos v dubnu připravili u šumperského marketu Plus pětatřicetiletou ženu o kabelku. Majitelka měla v tašce kromě dalších věcí také platební kartu, na kterou dvojice pachatelů pohotově vybrala peníze. Žena tak přišla během krátké chvíle o téměř třiadvacet tisíc korun.

Zloději 20. dubna odpoledne využili momentu, kdy žena nechala kabelku v odemčeném autě a šla vrátit nákupní vozík. „V odcizené kabelce měla osobní doklady, peníze, kosmetiku, mobilní telefon a platební kartu Visa Electron. Bohužel, majitelka měla PIN kód poznamenaný v mobilním telefonu a pachatel či pachatelka tak měli snadnou cestu k penězům,“ popsala mluvčí krajské policejní správy Dagmar Bednarčíková. Ženě tak z osobního účtu zmizelo patnáct tisíc korun, pachatelé ani nevážili dalekou cestu. Peníze si totiž vybrali z bankomatu ČSOB na Hlavní třídě.

„Bezpečnostní kamera zachytila při výběru z bankomatu muže a ženu, policie pátrá po jejich totožnosti. Občané mohou volat na bezplatnou telefonní linku 158, kontaktovat kteroukoliv policejní služebnu nebo přímo volat šumperským policistům na linku 974 779 465,“ vyzvala Dagmar Bednarčíková.
Krádeže platebních karet mají zpravidla obdobný scénář, díky neopatrnosti zlodějů totiž mají pachatelé snadnou práci. „Řada lidí má obavu, že PIN kód zapomene, proto si jej raději poznačí ke kartě. Pro pachatele je pak snadné peníze dostat, protože blokace karty nějakou dobu trvá. Na preventivních akcích proto lidi upozorňujeme, že by PIN kódy v žádném případě neměli nechávat poblíž karty,“ upozornil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.
Někdy ale drzost zlodějů nezná mezí. V srpnu se například poberta vplížil do bytu třicetileté ženy z Rapotína. Ta až po několika dnech zjistila, že jí karta zmizela a její účet je navíc chudší o dvacet tisíc korun. Zloděj se do jejího obydlí totiž dostal bez použití násilí a dal si tu práci, že vyslídil dokumenty s příslušným PIN kódem.

Ne vždy ale mají nenechavci štěstí. Před několika týdny například nalezené doklady a platební karta zlákaly dvaadvacetiletého mladíka. Místo za majitelem se ale mladík vydal do bankomatu, kde se s kartou pětačtyřicetiletého muže ze Šumperka snažil vybrat hotovost. To se mu ale nepodařilo a policisté nečestného nálezce záhy odhalili.