„Bylo to příjemný. Já jsem se tak bála a docela to jde. Voda nebyla studená, je teplejší než vzduch, takže dobrý," popisuje svůj zážitek starší žena jen pár okamžiků poté, co vylezla z ledové vody.

Odvahu vstoupit poslední březnový den do chladné lázně našlo přes čtyřicet odvážlivců. Pojem odvážlivec v tomto případě není nadsazený. Hodinu a půl po poledni má vzduch na Dolním Bušínově teplotu jeden stupeň celsia, voda je teplejší o pouhých osm desetin stupně. Pro srovnání: studená voda z kohoutku mívá mezi deseti až dvanácti stupni.

Díru o ploše sto padesát metrů čtverečních museli dobrovolníci vysekat do třicet centimetrů silného ledu. Malou odměnou je otužilcům sklenka „něčeho ostřejšího" z baru plovoucího na ledové kře.

„Dnes je to vážně síla," procedil mezi zuby jeden z plavců, když se šplhal z vody na dřevěné molo. Malá dívenka pro změnu neříká vůbec nic, jen se choulí do ručníku. Jednu fotku a dospělí ji rychle odvádí do tepla převlékací kabiny.

Do plavek se převlékl i starosta Zábřehu František John. „Úžasné. Voda je čistá, je dobré se po zimě vykoupat," podělil se o své bezprostřední dojmy. Sám se otužuje, pravidelně chodí do sauny.

„Mám rád pobyt v přírodě, a to i zimní. Myslím si, že když člověk chodí například na běžky a s přírodou se setkává, není to zase taková pecka. Moc se mi líbí, že tato akce má tolik příznivců. Je to v podstatě podpora zdravého životního stylu," říká.

Jak ledová voda na člověka působí? „První moment vás voda sevře. Sevře se hrdlo, celé tělo. Člověk má pocit, že nemůže dýchat. Proto začíná dýchat strašně rychle," popisuje Milan Štencl ze Zábřehu, který se zimnímu plavání věnuje již několik let.

„Po dvaceti, třiceti vteřinách se tělo přizpůsobuje a voda začíná být příjemná. Což trvá zase nějakou chvíli, než začnete promrzat. To začíná od konečků prstů, které přestáváte cítit. Pak se doporučuje vylézt ven," dodává Štencl.

Kromě otužilců na hráz nádrže dorazilo přibližně sto padesát diváků. Asi nejvíce si chladného počasí užíval muž v převleku Tarzana. Pobyt ve zmrzlé vodě mu evidentně nestačil. Po výstupu na led se ještě vyválel ve sněhu.