A tak si mohli zatancovat v jubilejním sále 20+, občerstvovat se v „Povýročním baru“ nebo sklepním baru „Dvacetník“, nechat si natočit pivo ve výčepu „Dvacítka“ a doplnit chybějící energii v jídelně „Dvacka“. Všudypřítomná dvacítka pak plesající provázela téměř na každém kroku.

„Každý rok jezdíme, za zábavou i plesovým programem. Divadelníci vždy něčím pěkným překvapí,“ svěřili se tanečníci, kteří na ples k vyrážejí ze vzdáleného Šumperka.

Kromě nich také početná skupina z nedalekého Zábřeha a snad všech okolních vesnic. Pořadatelé pro ně každoročně přidávají sezení i do předsálí a za kapelu na jeviště.

„Divadlo má přes dvacet let, a my zdaleka nekončíme,“ okomentoval zájem principál václavovských ochotníků Joseg König.

„Jedeme dál - s hraním i plesáním,“ uzavřel dvacetiletou historii, která pro soubor znamenala dvě desítky nastudovaných inscenací a organizaci celkem dvanácti divadelních přehlídek.

Šumperský ples Fortex pod záštitou města Šumperska 8.2 2019.
Šumperk tančil na plese, zpíval mu Janek Ledecký

O sošku Václava z Václavova při ní dodnes soupeří nejprestižnější amatérské soubory republiky.

A nebyli by to ochotníci, aby si i na plese nezahráli. Nejprve prostřednictvím světelné houslové show a později ochutnávkou z nově připravované hry Mandragora.

Pod názvem „malá nočníková scéna“ se v ní herci blýskli textem v latině i originálními kostýmy. Soudě podle reakcí v sále, se mají diváci opět na co těšit.

„Žánrem je to tzv. commedia erudita neboli „vzdělaná komedie“. Napsal ji pro nás Niccolò Machiavelli v roce 1524 a zapojili jsme do ní herce napříč věkovým spektrem souboru,“ odtajnil režisér König, pod jehož taktovkou nová hra vzniká.

“Divákům ji k posouzení předložíme 23. března v 19,30 hodin,“ zve k letošní první premiéře předseda místního divadelního spolku Václav, který si k loňskému dvacetiletí od zábřežských radních čerstvě vysloužil nominaci na Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury za rok 2018.

Retrogaming - výstava v šumperském muzeu
Muzeum v Šumperku láká na historické počítačové hry