K rušení maturitních plesů přistoupili i na severu regionu. Například Katolický dům Zábřeh měl hostit první akce už teď v listopadu. Zhruba čtvrtina organizátorů, včetně místních školáků a šermířů, svoji snahu vzdala. Přidali se i ti, kteří měli zamluvené termíny až na začátek ledna.

„Zkušení pořadatelé tradičních plesů pořád vyčkávají, jak se situace vyvine. Rádi by je někdy během sezony uspořádali,“ reagoval pronajímatel prostor Josef Klimek.

Peníze na provoz Katolického domu si členové neziskového spolku musejí shánět sami a pronajímání prostor pro konání plesů bývá důležitou položkou příjmů.

„Začínáme to cítit, ty peníze nám budou scházet,“ přiznal Klimek.

Zájemci v Zábřehu přišli mimo jiné o oblíbený festival dechových kapel, který se měl uvnitř budovy konat jako každý rok 17. listopadu. Očekávat zatím nelze ani typické plesy a další akce místních hasičů, myslivců nebo sportovců.

Jan Kastner a reprezentantka v power liftingu Klára Zmeškalová.
Fitka a covidové restrikce? Co na to šumperský "kouč šampionek" Honza Kastner?

V Prostějově živí naději

V Prostějově momentálně vypadá situace nadějně. Třeba ve Společenském domě by se od 15. ledna mohly uskutečnit všechny předem domluvené akce.

„Máme tam zarezervovaných asi 16 plesů. Zrušené není v tuto chvíli nic,“ prozradil minulý týden Ivo Peštuka, vedoucí Společenského domu.

Rejchartice, Rapotín a Šumperk, v dálce lezou z inverze kopce nad Novým Malínem
Krajina v mlze. Podívejte se do galerie na pohádkové úlovky

Místo plesu "stužkovák"

Studenti posledního ročníku na Gymnáziu Jana Opletala v Litovli si měli užít svoji maturitní rozlučku začátkem prosince. Vzhledem k přetrvávajícím protiepidemickým opatřením, kvůli kterým dočasně nechodili do školy, se však rozhodli slavnost zrušit.

„Oficiální ples letos nebude,“ potvrdil ředitel gymnázia Radim Lindner.

O odpískání akce se rozhodlo ještě před zaplacením záloh za pronájem prostor, studenti tak nemusí žádat o vrácení peněz či domlouvat náhradní termín. O významnou součást školního roku ale nechtějí přijít definitivně.

„Rádi by si udělali aspoň stužkovací večírek. Uvidíme, kdy se bude moci uskutečnit a za jakých podmínek,“ doplnil Lindner.

Automaty. Ilustrační foto.
Chyba v regulaci hazardu? Šumperk má za ni zaplatit statisíce, ale brání se

Primární je trénovat

Epidemiologická situace překazila plány také zástupcům Tanečního klubu Olymp v Olomouci, od jehož založení letos uplynulo 30 let. Významné jubileum v lednu odstartoval slavnostní ples, který se měl stát každoroční tradicí. Příznivci klubu se ale podobné akce v nadcházející sezoně nedočkají.

„Ples určitě nebude. Pro nás je teď primární, abychom začali co nejdříve trénovat a ztratili co nejméně členů,“ má jasno předseda a šéftrenér Olympu Miroslav Hýža.

Místo bujarých oslav musel v průběhu roku myslet spíš na to, jak se přizpůsobit nezvyklé situaci. Během nouzového stavu to se svými kolegy vyřešil online semináři a tanečními kurzy.

Vizualizace jednoho z letos zahájených projektů GeenWall Tomkova v olomoucké části Hejčín
Nové byty? Investory v kraji nejvíc láká Olomoucko, hned za ním pak Prostějovsko

S městským plesem v Přerově se stále počítá

Městský dům v Přerově je každoročně dějištěm přibližně dvaceti plesů. Kolik z nich se bude od ledna do března konat v roce 2021, určí až čas.

„Někteří organizátoři vyčkávají, jiní už akci zrušili s tím, že budou chtít náhradní termíny,“ shrnul manažer kultury Pavel Ondrůj. S jedním z největších místních lákadel sezony, Městským plesem, se prozatím počítá.

Vládní opatření se začínají pozvolna rozvolňovat. Kdy se však budou moci konat hromadné akce zahrnující tanec a zpěv, v tuto chvíli není jisté. Společensky laděným osobám nezbývá než doufat, že alespoň o ty největší a nejvýznamnější plesy v zimě nepřijdou.