Na nich je povolená maximální rychlost sto deset kilometrů v hodině. Přestože jsou oba nové úseky čtyřpruhové a oddělené svodidly, až dosud zde řidiči museli jezdit devadesátkou.

Mnoho z nich to ale nerespektovalo, další to kritizovali.

„Zvýšení rychlosti určitě vítám. Když jedu po obchvatu Zvole devadesát, tak mě předjíždějí úplně všichni, často i kamiony. Nechci ale platit pokutu a přijít o body, takže tam rychlost dodržuji, i když by se dalo jet v pohodě daleko rychleji," podělila se o své zkušenosti řidička Dominika Skalková.

KRAJ UŽ ZMĚNU POSVĚTIL

Přeznačení na silnici pro motorová vozidla je otázkou několika týdnů. Krajský úřad už vydal potřebná povolení.

„Rozhodnutí jsou vydána, účinnosti nabudou 5. srpna. Od tohoto data tedy může Ředitelství silnic a dálnic začít s přeznačováním," sdělila mluvčí Krajského úřadu Olomouc Kamila Navrátilová.

Správce komunikace se už na změnu připravuje.

„Nyní ještě dobíhá výběrové řízení na dodavatele nového značení. Příští týden budeme znát přesnější termín přeznačení, nicméně ke změně těchto úseků na silnice pro motorová vozidla dojde ještě během srpna," slíbil Martin Smolka, šéf krajské správy Ředitelství silnic a dálnic ČR v Olomouci.

Správci komunikace budou muset osadit na začátcích a koncích úseků nové značky. Vyměnit se budou muset také směrové tabule, které řidiče na obchvaty navádějí.

Obchvat PostřelmovaZdroj: DENÍK/Michal Krestýn

POSTŘELMOV SE TĚŠÍ NA VĚTŠÍ KLID

Na změnu se už těší v Postřelmově. Zatím totiž řidiči ve směru od Zábřehu jezdí mnohdy i nadále přes obec.

Od použití obchvatu je odrazuje složitý nájezd u Zábřehu, který je brzdí. Oproti jízdě přes Postřelmov tak neušetří prakticky žádný čas.

Se zvýšením maximální povolené rychlosti se to ale změní.

„Určitě zvýšení rychlosti na obchvatu vítáme, myslím si, že nejen já, ale celá obec. Slibujeme si od toho, že ještě ubude aut v obci, když už bude jízda po obchvatu rychlejší," uvedl starosta Postřelmova Jaroslav Nimrichtr.

CYKLISTŮM VJEZD ZAKÁZÁN

Nové značení zároveň zakáže na tyto silnice vjíždět cyklistům.

„Po obchvatu Postřelmova jsem zkusil jet jenom jednou a nikdy víc. Je tam sice široký odstavný pruh, ale devadesát jede málokdo. A když vás auta předjíždějí sto desítkou, tak je to hodně nebezpečné, i když jedete úplně po kraji," řekl už dříve cyklista Petr Mácha, který spoustu let dojíždí na kole ze Zábřehu do práce v Šumperku.

Jezdit po některých úsecích silnic prvních tříd sto desítkou umožnila novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou prosadilo ministerstvo dopravy. Ta od letošního ledna převedla všechny stávající silnice pro motorová vozidla, mezi něž patří i spojnice z Mohelnice do Olomouce, na dálnice.

DÁLNIČNÍ ZNÁMKU POTŘEBOVAT NEBUDETE

Dopravní značka s bílým autem v modrém poli se tak uvolnila právě pro komunikace, kde je možné zvýšit rychlost až na 110 kilometrů za hodinu.

V našem kraji už se na silnici pro motorová vozidla změnil úsek mezi Křelovem a Olomoucí, který navazuje právě na dálnici D35 od Mohelnice.

Podmínkou vždy je, aby daná komunikace plně vyhověla po bezpečnostní stránce.

Nové silnice pro motorová vozidla nejsou zpoplatněné. Povinnost mít dálniční známku nadále platí jen na těch úsecích, kde byl kupon potřeba už dříve.