„Obleva se nijak výrazně neprojevila, teploty se před den drží kolem nuly, v noci mrzne. Sníh napadl zhruba do sedmi centimetrů, ale vzhledem k větru je rozvrstvení nerovnoměrné. Každopádně pro běžecké lyžování jsou podmínky lepší," sdělil náčelník horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Vzhledem k jednodenním pololetním prázdninám byly lyžařské areály v Jeseníkách plné, fronty na vleky ale byly spíše výjimkou.

„Jsme spokojení, dorazilo hodně lidí. Naštěstí se ochladilo, během týdne byl sice nepříjemný déšť, ale o víkendu se počasí umoudřilo," řekl majitel areálu v Branné Rostislav Procházka.

Horští záchranáři jsou během zimní sezony vytíženi, úrazů totiž každoročně přibývá. Na horách v celé České republice loni horská služba ošetřila téměř sedm tisíc zraněných lidí, na každé pohoří tak připadá zhruba tisícovka úrazů.

„Jen za sobotu jsme v Jeseníkách poskytovali pomoc osmnácti lidem, naštěstí žádné zranění nebylo tak závažné, aby musel zasahovat vrtulník. Jednalo se například o poranění kolena či zápěstí, ve všech případech se úrazy staly na sjezdovkách," řekl Michal Klimeš.