Mexičtí studenti se práce nebojí, prsty mají šikovné i na jemnou cukrařinu a mistři z Potravinářského učiliště v Jeseníku, kam přijeli na dvou a půl měsíční stáž naučit se základům cukrařiny, pekařiny a řezničiny, by jim rozdávali jen samé výborné.
„Mají zápal do práce, jsou velice zruční. Co mě překvapilo, že se přizpůsobili našemu rytmu a v šest ráno jdou na výcvik. Výsledkem bude certifikát, který je pro jejich další práci přínosem a důkazem, že umí něco navíc,“ řekla na adresu nových studentů ředitelka jesenické školy Silvia Pernicová.
Chválu na nové svěřence pějí i mistři. „Jsou velice šikovní. I když jsou zvyklí jen motat tortily, tak jim stačí jednou dvakrát ukázat, jak mají co dělat a nemají problém. Říkala jsem, že si je tady necháme a naše děcka pošlu do Mexika,“ říká mistrová u cukrářů Jaroslava Pavlovičová.
Mexičtí chlapci v úterý připravovali jesenické rohlíčky, které se vyrábí z těsta kynutého pod vodou a patří k chloubě učiliště.
„Není to jednoduché, ale je to zajímavé. Jsou to pro nás nové zkušenosti,“ řekl Ricardo Irigoyen Vallarta.
Dívky zase vyráběly ořechové košíčky polévané čokoládou a zdobené lískovým oříškem.
„Podívejte, jak se nám povedly,“ chválila svá děvčata mexická učitelka Ariadna Garcia.
V Mexiku nic podobného neznají, i když v této zemi mají hodně rádi sladké. Pro naše chutě jsou ale jejich sladkosti přeslazené a hodně zvláštní.
„U nás je spousta sladkostí, hlavně se u nás jí bonbony a ovocné sladkosti s čili, které dáváme do všeho, i do zmrzliny,“ konstatovala mexická učitelka Ariadna Garcia.
Druhá skupinka pracovala v pekárně a třetí v řeznické výrobně. „Toto je pro nás naprosto nové. Ve škole se naše děti učí teorii. S masem vůbec nepřijdou do styku, natož, aby tvořily nějaké výrobky,“ pochvaluje si praxi učitel Ignacio Fuentes.
Jeho svěřenci se v jesenické škole učí bourat maso.
Nebojí se ani sáhnout do rozemletých kusů masa a připravovat salámy, tlačenku, jitrnice a další dobroty, které jsou pro nás naprosto přirozené.
Mexickou skupinu překvapuje, že se v české kuchyni tolik používá maso. Oni jsou zvyklí na hovězí steaky. Vepřové a kuřecí maso v Mexiku prakticky neznají.
„Používáte hodně pečiva. My jíme hlavně tortily a zeleninu. Také polévky nám hodně chutnají,“ řekla Ariadna Garcia. „Ňami, ňami,“ reagovala okamžitě Karen Stephani Alvarado Juménez s tím, že s českou kuchyní problémy nemají.
Mexičtí studenti mají zájem naučit se receptům i grifům potřebným v české kuchyni, která je tolik odlišná od mexické.
„Vše, co se naučíme, u nás použijeme, i když u nás neseženeme vaše ingredience. Odvezeme si recepty a přizpůsobíme je,“ dodala Ariadna Garcia.