„Zatím brambory spotřebováváme, ale jak prošly vodou, začnou se teď rychle kazit, dlouho nevydrží,“ říká spolumajitel domu Vladimír Knápek z nedalekého Hoštejna.

Dům po rodičích užívá společně s rodinou svého bratra k rekreaci; provozují u něj i malou vodní elektrárnu, kterou postavil jejich děda, podnikavý výrobce kartáčů. V dílně za domem ještě stojí stroje, které děda k výrobě užíval. I ty stály před týdnem ve vodě.

„Co bylo nutné, jsme uklidili, abychom v tom nešlapali, ale na zahradě teď nemá cenu bahno uklízet. Počkáme na pořádný jarní déšť, ten hodně bláta schová do trávy,“ řekl Vladimír Knápek.

Oceňuje, jak byli prarodiče prozíraví, když postavili dům na vyšších základech. Díky tomu voda do obytných prostor nedosáhla. Nepovedlo se jí to ani v povodňovém roce 1997; i tehdy byl z domu ostrov.

Tam, kde šel před týdnem největší proud, je trávník dočista vymetený a učesaný, nánosy bahna zůstaly v místech, kde byla hladina klidnější, nebo se tvořily víry.

Vladimír Knápek čeká na pojišťováka, protože voda unášející obří kry poničila dřevěné ploty. Nadělala si v nich široké brány. Slepice měly v kurníku bazén, velkou vodu ale spořádaně přečkaly na bidýlku, a dokonce ani nepřestaly snášet.

Povodeň tentokrát trvala necelý půlden. Voda šla nahoru nad ránem poslední únorovou středu. V šest ráno už se majitelé do domku nedostali. V deset hodin začal v korytě řeky pracovat bagr z Povodí Moravy, hodinu po poledni bariéru ker uvolnil a voda začala opadávat.

„V půl druhé už jsme se do domu dostali a začali obhlížet tu spoušť. Jestli se podobná zima zopakuje, už víme, že s uvolňováním ker se nesmí čekat do oblevy,“ říká spolumajitel domu a komentuje plány, podle nichž by údolí Drozdovské Pily měla jednou zaplavit voda přehrady.

„Je jasné, že vody ubývá a je potřeba ji zadržet. O stavbě přehrady mluvil už náš děda, slyšel o ní už jako mladík někdy za první republiky. Ale myslím, že my se té stavby naštěstí už nedožijeme,“ uzavřel Vladimír Knápek.

Podívejte se na Drozdovskou pilu s vodou a bez vody

První dvojice snímků

Druhá dvojice snímků

Třetí dvojice snímků

 

Čtvrtá dvojice snímků