„Tradici odměňování návštěvníka s číslem příslušného roku jsme zavedli v roce 2005. Na prohlídku pivovaru zamíří každoročně kolem pěti tisíc lidí a největší zájem je právě v létě, takže jubilejní číslo vyjde pokaždé na začátek prázdnin,“ řekla mluvčí pivovaru Hana Matulová.
Dárkový koš s řádkou piv předala Davidu Hronovi Monika Kobzová, která reprezentuje Holbu v letošní soutěži Miss zlatého moku (více o Monice Kobzové najdete ZDE, hlas do ankety můžete Monice Kobzové dát ZDE). Ředitel pivovaru Vladimír Zíka přidal kufřík se soupravou na grilování.
„Tu využije celá naše parta, hráváme totiž fotbal a často u toho i grilujeme,“ řekl sedmadvacetiletý Pražan, který na vodu vyrazil v osmičlenné pánské jízdě. Moravu sjíždějí vodáci poprvé. Skončit chtějí v Litovli.
„Hanušovické pivo pijeme i v Praze, takže nás jeho výroba zajímá. Minulý týden jsme ho dokonce doporučili v jedné pražské kavárně, kde se rozhodovali, jestli budou točit Hanušovice, nebo Svijanov,“ řekl David Hron.
Holba je jedním z mála pivovarů, kde se návštěvníci při exkurzi dostanou přímo do provozu. Největší obdiv sklízí varna s měděnými tanky z roku 1930, a velký zájem je také o spilku, kde pivo kvasí v otevřených bazénech. Prochází tedy prochází stejným procesem jako stovky let předtím.
„Velkou atrakcí jsou i ležácké sklepy, kde naše pivo zraje a dokvašuje při teplotě dva nad nulou. Říz získává přirozenou cestou, nedosycuje se ani nedobarvuje,“ řekla Hana Matulová.
Na exkurze do hanušovického pivovaru se musí zájemci objednat telefonem na čísle 583/300 880 nebo mailem na adrese lesingrova@holba.cz či mailem. Za vstup zaplatí třicet korun, s ochutnávkou piva pak dvojnásobek.