Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

PODÍVEJTE SE: Mladí barmani soutěžili ve Zlatém Chlumu v míchání drinků

Česká Ves /FOTOGALERIE/ – Atmosféra na pódiu v sále hotelu Zlatý Chlum v České Vsi by se dala krájet. U svých stolků stojí tři mladí barmani a pod jejich rukama vznikají nápoje nejrůznějších barev, chutí a vůní. Je čtvrtek 13. října a v sále se právě odehrává soutěž Lázeňský pohár.

14.10.2011
SDÍLEJ:

Lázeňský pohár v České VsiFoto: DENÍK/Petr Krňávek

Studentům obklopeným nejrůznějšími s alkoholickými i nealkoholickými nápoji se viditelně třesou ruce. Není divu. Během několika minut musí z připravených ingrediencí vykouzlit drink a na každý jejich pohyb přitom dohlíží přísný hodnotitel.

„Každý soutěžící má za úkol umíchat dva nápoje. Jeden krátký a jeden dlouhý. Krátký nápoj znamená, že má malý obsah. Ten dlouhý se domíchává džusem nebo minerálkou. Říká se, že se prodlužuje,“ vysvětluje Pavel Borek, hlavní organizátor soutěže. Ta se v letošním roce pod hlavičkou Hotelové školy Vincenze Priessnitze koná už podesáté.

Soutěžící opatrně umísťují na okraj sklenic ozdobu a pak už jen s úlevným úsměvem zvedají sklenici a ukazují výsledek svého snažení publiku a porotcům. Za nápojem, který na pódiu vznikl během několika minut, jsou týdny, někdy i měsíce vymýšlení, zkoušení a předělávání.

„Každá receptura musí být originální, nesmí být nikdy před tím zveřejněna,“ upozorňuje Borek.

„Nejtěžší je soustředit se a zvládnout nervozitu. A také nalévání drinku do sklenic,“ říká jedna ze soutěžících Martina Richterová, která do České Vsi přijela z Ostravy – Hrabůvky. Svůj drink pojmenovaný Tangerine Sweet vymýšlela a vylepšovala do finální podoby tři týdny.

Výkon soutěžících hodnotí dvě komise, které se skládají z komisařů České barmanské asociace. Jedna posuzuje techniku – jak student pracuje na pódiu po profesionální stránce. Druhá, jakostní, hodnotí vůni, vzhled, barvu a chuť nápoje.

Vítězství v soutěži Lázeňský pohár nakonec zůstalo doma. Ze třiatřiceti soutěžících triumfoval student jesenické hotelovky Lubomír Kouřil. Se ziskem 251 bodů o tři body zvítězil nad druhým Markem Dosoudilem z Frýdku-Místku a o jedenáct bodů pokořil třetí Martinu Richterovou. Nejrychlejším barmanem se stal Tomáš Felkl z Poličky, který dlouhý i krátký drink vytvořil za 9 minut a 48 vteřin.

Autor: Petr Krňávek

14.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Škola začala učit první včelaře, gymnázium láká na sportovní lezení

Blanka Poštulková z Loštic při otevření Tvarůžkové cukrárny v Olomouci v březnu 2015.

Živnostníci ze severu bodovali, nejvíc Blanka Poštulková z Loštic

Novou dráhu na letišti vybudují až příští rok. Bude bezpečnější a méně hlučná

Nová moderní dráha na šumperském letišti začne sloužit až příští rok. Původně se měla pokládat ještě letos, ale radní soutěž na zhotovitele zrušili a vypíšou jí znovu.

Draci začali v Opavě dobře, potom ale nezvládli závěr

Zatímco v prvním vzájemném utkání proti opavskému Slezanu si Draci na své druholigové konto připsali jednoznačné vítězství, tentokrát neuspěli. Ve středečním duelu 12. kola těsně prohráli.

Sloučenou školu lidé nevzali za svou, usiluje o lepší pověst

Ani po více než deseti letech nevzala veřejnost ani učitelé sloučenou základní školu v Jeseníku za svou. Ukázala to nedávná analýza. Důsledkem může být, že velká část žáků při přestupu na druhý stupeň odchází do sousedních obcí.

Město strážníkům přidá na výplatě. A stále hledá nové

O zvýšení platů městských strážníků rozhodli šumperští radní. Budou dostávat o tři tisíce korun více než dosud. Město si tak chce městské policisty udržet a také nabrat nové lidi. To se zatím nedaří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení