Cukráři předvedli návštěvníkům akce, že dort nemusí mít jen podobu kulatého korpusu ozdobeného růžičkami. Může také vypadat jako chaloupka s Rákosníčkem, pařezový domeček s Křemílkem a Vochomůrkou, Šípková Růženka, včelka Mája a její kamarád Vilíka nebo puzzle s pohádkovými hrdiny.

Nový trend v cukrařině představila se svou Šípkovou Růženkou Michaela Hanusová z pořádající školy.

„Míša pekla dort v páře, kde do korpusu zapekla sušené ovoce. Krém se dělá z odlehčených surovin,“ vysvětlila mistrová Lenka Juránková.

Výhodou takového dezertu je, že je nadýchaný, není tolik sladký, těžký a netloustne se po něm tolik jako po klasických dortech plněných máslovými krémy.

Při soutěži dokazovali cukráři odborníkům i laikům svoji obrazotvornost a zručnost při modelování pohádkových postaviček a mašlí z čokolády.

„Dcera má za měsíc narozeniny, tak jsem si přišla pro inspiraci. Jelikož si večer s Klárkou pouštíme pohádku o Křemílkovi, tak se nám nejvíc líbí dort ve tvaru pařezu s Křemílkem a Vochomůrkou,“ usmála se mladá maminka.

Porota měla při hodnocení těžkou roli.

„Letošní ročník je hodně o modelování a tedy i zručnosti. Můžu říct, že modelování cukrářům jde,“ řekla při bodování předsedkyně poroty Pavlína Berzsiová z Asociace kuchařů a cukrářů.

Hlavní roli při hodnocení proto sehrála chuť dortů.

„Korpus musí být nakrájený na tenké plátky a promazán krémy. Při plnění se musí použít likér nebo šťáva, aby byl korpus vláčný a dort by měl tvořit na řezu mozaiku,“ přiblížila Berzsiová hlavní pravidlo pro správnou přípravu dortu.

Chválou na cukráře oplýval i náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Sekanina.

„Jsem příjemně překvapený. Je vidět, že u cukrařiny se jedná o podceňovanou profesi, která je přitom žádaná. Byť jsme jako kraj v potravinářských oborech podpořili řezníky a pekaře, budeme dělat vše pro to, aby ani tento obor nezašel na úbytě,“ řekl Sekanina.

Vítězkou Veronika Okrouhlá z Litovle

Na snímku je zcela vlevo vítězka Veronika Okrouhlá, uprostřed je druhá Eliška Hoďáková, třetí Markéta Otisková

Dort Sněhurky a sedmi trpaslíků od Elišky Hoďákové z Frenštátu pod Radhoštěm zvolili porotci jako nejkrásnější a nejchutnější. Na druhém místě se svým hradem skončila Veronika Okrouhlá z Litovle. Michaela Hanusová z jesenického učiliště si se svou Šípkovou Růženkou přišla pro třetí místo.

Nejzručnější ruce při modelování figurek a zeleniny předvedla Jana Marušáková z Kroměříže. Z druhé pozice se opět radovala Veronika Okrouhlá a třetí nejlepší vymodelované figurky předvedla Markéta Otisková z Klimkovic.

Při modelování čokoládových mašlí byla nejúspěšnější Barbora Pospíšilová z Mikulova. Druhé místo si vybojovala opět Veronika Okrouhlá a třetí místo získala domácí Miroslava Jatiová.

Už při vyhlašování jednotlivých kategorií bylo každému jasné, kdo si letos z Jeseníku odveze vítězný pohár. Nejvíce bodů a prvenství získala Veronika Okrouhlá. Ze stříbra se radovala Eliška Hoďáková z Frenštátu pod Radhoštěm a z bronzové medaile Markéta Otisková z Klimkovic.