Rada města Šumperka zákaz vydala formou nařízení, které obsahuje tržní řád. Ten obsahuje ustanovení, že fyzické ani právnické osoby nesmějí podomním prodejem nabízet v bytech, domech a budovách prodej ani poskytování služeb. V případě Svědků Jehovových, kteří pomocí předem nedomluvených osobních návštěv lákají lidi do svých řad, se jedná právě o nabídku služby, byť je duchovní.  Za porušení zákazu pak hrozí podnikatelům sankce až 200 tisíc korun, fyzickým osobám 30 tisíc korun.

„Lidé si často stěžují na praktiky podomních prodejců, ve svém vlastním domácím prostředí jsou navíc psychologicky znevýhodněni, hůř odolávají nátlaku. To se týká především starších lidí, které by měl zákaz chránit," vysvětlil tajemník šumperské radnice Petr Holub. Zákaz se ale nevztahuje na takzvaný pochůzkový prodej, který se odehrává na ulicích.

„Zákaz pouličního prodeje je z právního hlediska velmi složitý," dodal Petr Holub.

Městská policie z vlastní iniciativy v domech po prodejcích pátrat nebude. Ale přijede vždy v případě, že ji někdo na podomní prodej upozorní. Porušení zákazu pak bude řešit.

„Nejvíce stížností jsme měli od důchodců, kteří často na první pohled na lákavou nabídku přistoupí. Kdyby ale měli čas se o věci poradit například s rodinou, neučinili by tak. Sami se ale nedokážou účinně bránit," zdůvodnil nařízení starosta Šumperka Zdeněk Brož.  Prodejci takto často nabízejí například nové smlouvy na odběr elektřiny, plynu, telefonní tarify, internet či spotřební zboží.

„Moje osmdesátiletá maminka smlouvu na odběr elektřiny podepsala, zástupce firmy jí zazvonil u bytu a prý se nedal odbýt. My pak měli spoustu vyřizování, abychom vše dali do pořádku. Zákaz obcházení bytů je určitě na místě," řekla Jana Malíková ze Šumperka.

Zda ovšem ubude případů, kdy seniora v bytě nekalí prodejci přímo okradou, je ovšem otázka.  Policie se totiž i přes častá varování pravidelně setkává s případy, kdy důvěřivý důchodce cizí lidi do bytu pustí, aniž by si ověřil, co jsou zač.   Zatímco co jeden návštěvník nabízí zboží či službu, druhý proslídí byt a ukradne peníze. Zloději, kteří se na důchodce specializují, si se zákazem pravděpodobně hlavu lámat nebudou.

Obdobný krok učinila radnice před dvěma lety například v Uničově, kde je zakázán i pochůzkový prodej. Stejný zákaz nedávno vydalo i město Jeseník.