Podle Pavla Bedáně z Moravské pohřební služby v Šumperku se tato lednová novinka pohřebnictví příliš nedotkne. Podle prvních zkušeností zrušení pohřebného pro řadu lidí zařízujících pohřeb svého blízkého nebude hrát žádnou roli.

„Pro dobrou polovinu pozůstalých není cena důležitá, ale jde jim především o to, aby bylo rozloučení důstojné. Často jsou ochotni si připlatit tisíce korun. Jen velmi malé procento klientů si stěžuje, že nemají na pohřeb peníze. To jsou většinou lidé, kteří se snaží šetřit za každou cenu a byli by nespokojení, i kdyby měli platit jen pětistovku,“ konstatoval Bedáň.

Nejlevnější varianta pohřbu se dá v Šumperku pořídit za necelých šest tisíc korun. Například v Praze jsou ale ceny dvojnásobné.

„Jedná se o pohřeb bez obřadu, kde je kromě kremace započítána také rakev, převoz a uložení těla, oblékání zemřelého. Snažili jsme se ale vyjít vstříc pozůstalým, kteří si přejí skromnější, ale přitom pietní rozloučení. To nabízíme v malé obřadní síni pro zhruba deset lidí,“ dodal Bedáň.

Pozůstalí tak mohou postát u rakve zemřelého, v místnosti hraje hudba. Cena se pohybuje kolem osmi tisíc korun. Cena klasického pohřbu se smutečním řečníkem se pohybuje od dvanáct tisíc korun.

„Případy, kdy se rodina nemůže dohodnout o tom, kdo zaplatí pohřeb, jsou velmi smutné. V Česku jsou přitom ceny v oblasti pohřebnictví velmi nízké. Na západ od našich hranic se cena levné varianty pohřbu pohybuje kolem jednoho a půl násobku tamní průměrné mzdy,“ podotkl Bedáň.