Podle mluvčí zoologické zahrady Karly Břečkové nepodcenila zoo zabezpečení smečky vlků Hudsonových, která nyní vychovává mláďata.

„Co přesně se stalo, to jsem neviděla, ale vzhledem k tomu, jak je zajištěna bezpečnost návštěvníků a provedeno ohrazení tohoto výběhu, mohlo k poranění dojít jedině tak, že dívenka měla kolínko v těsné blízkosti oplocení nebo pletivem lehce prostrčené,“ reagovala mluvčí.

„Vlk nemohl dostat hlavu skrze oplocení ven z výběhu, to není možné. Bohužel návštěvníci pravděpodobně byli v tomto případě příliš blízko hrazení. Je to celé velmi nepříjemné a mrzí nás to,“ dodala.

Policejní stíhačka ujíždějícího BMW v okolí hlavního nádraží v Olomouci
VIDEO: Mladík v BMW ujížděl v Olomouci policii, nezvládl rondel

Opravdové kousnutí by zranilo vážněji

Podle pracovníků zoo se pravděpodobně nejednalo o kousnutí. Vlk zřejmě zachytil koleno holčičky jednou z čelistí.

V případě skutečného kousnutí by bylo poranění malého dítěte mnohem závažnější.

Zoo vyloučila, že by případně hrozil přenos nějakého infekčního onemocnění, protože zvířata procházejí pravidelným očkováním proti nákazám.

„Jde o šelmy, a když se cokoliv dostane do blízkosti plotu, reagují na to a přiběhnou. Lidé musí dodržovat návštěvní řád a pokyny, které jsou na cedulích na výbězích. Dnes a denně ošetřovatelé chodí a upozorňují návštěvníky, aby pokyny dodržovali. Někteří si možná myslí, že šelmy v zoo jsou ochočené, ale opravdu nejsou,“ připomněla.

Výběh vlků Hudsonových v olomoucké zoo
V olomoucké zoo vlk pokousal dítě, policie hledá svědky

Výběhy bez bariér

Olomoucká zoo proměňuje expozice do podoby pokud možno co nejpřirozenějšího prostředí, ve kterém zvířata žijí volně v divočině.

Postupně rozšiřuje safari, kde umožňuje z jedoucího vláčku sledovat život zvířat, aniž by je oddělovaly zbytečné bariéry a ohradníky.

Právě v těchto dnech realizuje projekt vlčího safari, které bude mít 1,5 hektaru a náklady dosáhnou zhruba pěti milionů korun.

Na bezpečnosti návštěvníků přitom podle mluvčí pamatuje zoo v první řadě.

„Pokud respektují pravidla, je vyloučeno, aby je nějaké zvíře poranilo. O prázdninách je samozřejmě návštěvníků v zoo více a u výběhů je někdy hodně plno, tak se lidé snaží najít různá místa, aby lépe viděli. Rozhodně však není možné porušovat bezpečnostní pokyny a riskovat, že dojde ke kontaktu se zvířetem. Nemusí jít o šelmy, kousnout může i psoun, když návštěvníci výrazně naruší jeho teritorium,“ uzavřela Karla Břečková.

Mláďata ve výběhu vlků Hudsonových v olomoucké zoo
Olomoucká zoo chystá unikát: vláček mezi vlky
Český fousek. Ilustrační foto
Muž hodil fenku do studny a zavřel poklop. Neměla šanci přežít

Policie hledá svědky

Ke kontaktu dítěte a vlka došlo v neděli 16. července u výběhu se smečkou vlků Hudsonových. Krátce před 14.hodinou na místo vyjela posádka zdravotnické záchranné služby.

„Jednalo se o tříletou dívenku pokousanou do kolene vlkem, který se protáhl pod elektrickým ohradníkem,“ informoval Deník mluvčí záchranky Zdeněk Hošák.

„Dítě utrpělo poranění dolní končetiny v podobě otevřené rány kolene. Posádka provedla prvotní ošetření a poté pacienta předala na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc. Pro zklidnění stresové situace posádka dítěti předala plyšovou hračku – Kryštůvka,“ popisoval výjezd.

Policie již prošetřuje všechny okolnosti události. Ve středu požádala o pomoc veřejnost.

„Obracíme se na svědky, kteří událost viděli a mohli by svými informacemi přispět k jejímu řádnému objasnění, aby neprodleně kontaktovali policisty,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Případ prošetřuje oddělení ve Velké Bystřici, kam se mohou svědci obracet nebo využít bezplatné telefonní linky 158. Právní kvalifikaci zatím policisté nestanovili.

„Ta bude určena až na základě zjištěných skutečností a provedeného šetření,“ dodala Urbánková.

Ilustrační foto
Turistku v Olomouci okradli na Horním náměstí