„Pevně věříme, že k takové situaci nakonec nedojde a nepříznivý vývoj se začne z epidemiologického hlediska zlepšovat. V případě nutnosti jsme schopni zajistit jednu stanici, což je zhruba dvacet lůžek. Lůžka budeme reprofilizovat - tedy měnit jejich charakter z běžného na infekční. Je to jedna z variant, o které nyní vážně jednáme se zástupci kraje,“ shrnul ředitel.

Infekční oddělení fungovalo v hranické nemocnici téměř od samotného vzniku tohoto zdravotnického zařízení - přibližně šedesát let.

„Pacientů s infekčními chorobami ve státě ale obecně ubylo, a protože byl jejich nedostatek, zdravotní pojišťovny péči odmítly financovat,“ vysvětlil Eduard Sohlich.

Páteční koncert v Zámeckém klubu v Hranicích je zrušen.
Zrušeno! Monkey Bussines, Dětská merenda, Vepřové hody...
Infekční oddělení v prostějovské nemocnici, jediné v Olomouckém kraji
Olomoucký kraj má už tři nakažené koronavirem

Jsou schopni se vypořádát i s testováním

V současné době funguje v Hranicích pouze infekční ambulance, která má běžný denní provoz. Podle ředitele je schopna v případně nutnosti zajistit odběry vzorků na nový typ koronaviru.

„V rámci celého státu jsou přesně definovány laboratoře, které tyto odběry provádějí. Pokud by se situace nadále zhoršovala, jsme schopni odběry zajistit. Osobně jsem ale přesvědčen, že k tomuto scénáři nedojde a šíření nákazy se podaří učiněnými opatřeními zvládnout,“ uzavřel. 

Kreslený vtip na "koronavirové" téma od prostějovského humoristy Jana Tatarky
V záplavě „koronavirové“ hysterie je humoru potřeba o to víc, říká Jan Tatarka
Online reportáž