Policistům stačilo k dopadení vraha čtyřiatřicetileté ženy z Jeseníku pět dní. V úterý odpoledne Petra Kotka zadrželi policisté v Opavě.

„Muž nebyl ozbrojen, nekladl odpor a v současné době spolupracuje s policií. Byl obviněn z trestného činu vraždy,“ řekla mluvčí Krajské policejní správy Ostrava Soňa Štětínská.

Na dopadení vraha mají lví podíl pozorní občané, kteří reagovali na výzvy v médiích.

„Pomoc lidí byla vydatná, byť informace byly často velmi rozdílné. Podle jednoho telefonátu měl být například muž podezřelý z vraždy v jednom okamžiku v Praze a zároveň v Jeseníku. Přesto jsme veškeré informace prověřovali a je potřeba poděkovat jak sdělovacím prostředkům za zveřejnění výzvy, tak s lidem, kteří na linku 158 volali. A právě svědectví jednoho z občanů mělo zásadní podíl na dopadení hledaného,“ řekla Štětínská.

Výsledky pitvy policie tají

Jak žena zemřela zatím není jasné. V pondělí proběhla pitva zemřelé, policie ale odmítá sdělit jakékoli podrobnosti a příčinu smrti mladé ženy.

„Mohlo by to ztížit vyšetřování. Vzhledem k tomu, že ještě nebyl vznesen návrh na vzetí obviněného do vazby, nebudeme podávat žádné informace,“ zdůvodnila Štětínská. Už v předchozím prohlášení ale informovala, že žena nezemřela ani na následky střelných ani bodných ran.

Podle všeho měl vraždu naplánovanou. Ubytování v penzionu měl objednat jeho údajný šéf, který se zde nikdy neobjevil. Kotek, který měl přijet do Jeseníku za prací, však celé dny nikam nechodil.

„Ve čtvrtek jsem slyšela hádku a najednou klid. Po chvíli vyběhl zarudlý, a když jsem se ptala, co se stalo, řekl, že vše je v pořádku a že návštěva už odešla,“ vzpomíná na osudný večer majitelka penzionu.

Ohlášený šéf, který měl přijet vyrovnat platbu za ubytování, se nedostavil a ona dostala s manželem strach, že je chce Kotek vykrást. Nocovali proto v přízemí penzionu.

Absolutně nechápe, že se Kotek ještě zvládl v noci do penzionu vrátit a přespat zde s mrtvolou své bývalé přítelkyně. Nad ránem pak utekl bez placení a s klíči od pokoje.

Po vraždě zavolal dceři oběti

Zavražděná žena po sobě zanechala dvě děti.

Starší čtrnáctiletá dcera byla dokonce první osobou, která se o vraždě dozvěděla. Vrah jí zatelefonovat a sdělil, že její matku zabil.

Petru Kotkovi hrozí za vraždu až patnáct let za mřížemi.

„Motivem jeho jednání byly v podstatě problémy, které vyplynuly z předchozího soužití se zavražděnou ženou, a to osobní a snad i finanční,“ řekla Štětínská s tím, že vyšetřování případu stále není u konce.

Související článek: PÁTRÁNÍ: Muž zabil ženu a oznámil to její dceři