Policisty na podezřelý ruch kolem opuštěné chaty telefonicky upozornil všímavý občan, na místo ihned vyrazila hlídka z Velkých Losin. Policisté však už objekt našli prázdný, na první pohled bylo evidentní, že si někdo musel odnést slušnou kořist.

Skvělou práci pak odvedl služební pes, fena Ambra se svým psovodem Radovanem Morávkem.

„Ambra zachytila stopu, po které vedla policisty přes obec Rejchartice, dvory a zahrady. Až po jednom kilometru u jednoho domu označila stavební kolečka, na kterém pachatelé odvezli věci z chaty,“ vysvětlil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň. Překvapení muži nakonec skončili v rukou policistů. Nyní se budou zodpovídat z vloupání, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci. Vykradenou chatu vlastní brněnská firma, škodu dosud vyčísluje.

Díky vycvičeným psům se již podařilo dopadnout nejednoho nenechavce, pokud ovšem z místa činu neodjel autem. Radovan Morávek, který se o Ambru stará, patří ke špičkovým policejním kynologům v republice, u policie pracuje již osmnáct let. Nejednou jej jeho čtyřnohý svěřenec překvapil.

„Před lety v Jeseníku policie pátrala po muži, který byl pachatel loupežného přepadení benzínky. Pes jeho stopu sledoval přes celé město až do bytu v činžáku ve čtvrtém podlaží. Přede dveřmi pes označil, že je muž uvnitř. Byl to byt jeho bývalé manželky, kam se muž po loupeži utíkal ukrýt,“ vzpomněl Radovan Morávek.

Ve vrcholné kynologické soutěži, mistrovství republiky, získal Morávek a jeho čtyřnohá pomocnice Ambra titul mistra republiky.