Ztrátu syna nahlásil jednasedmdesátiletý Polák s denním zpožděním. V neděli se společně vypravili na houby do lesů kolem České Vsi. Když syna ztratil odpoledne z dohledu, pokoušel se mu dovolat a sám se jej pokoušel najít, ovšem bezúspěšně. Syna nechal v neznámých lesích napospas osudu, teprve druhý den povolal policisty.

„Zapojili jsme do akce desítky policistů. Poskytli jsme popis hledaného muže okolním obcím, aby rozhlasem požádaly spoluobčany o pomoc. Chystali jsme se do akce zapojit záchranáře s vrtulníkem a termovizní, ale jeho pomoc už nebyla potřeba,“ uvedla ke kurióznímu případu mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová. Polák totiž netušil, o jaké pozdvižení se postaral.

Objevit zatoulaného houbaře pomohla úřednice z radnice v Písečné. „Byla to shoda náhod. Po telefonu od policie jsem si šla koupit svačinu a ten člověk mě hned zaujal. Když jsem jej viděla, říkala jsem si, co tady před polednem dělá s gumáky a košem?“ řekla Simona Marečková. Popis přesně seděl na hledaného houbaře.

Ztracený muž se pořádně divil, když si pro něj přijela policie. „Noc přečkal v lese a ráno, když narazil na cestu a zorientoval se, chtěl se domů vydat pěšky. Ani ho nenapadlo, že o něj budou mít příbuzní strach a budou ho hledat, natož že po něm bude pátrat tolik policistů,“ uvedla Neubauerová.

„Touto cestou chceme také poděkovat všímavé spoluobčance, která nám pomohla s pátráním, kdy jsme muže mohli najít v tak krátkém čase,“ dodala mluvčí.