Policisty do Koutů vyslal operační důstojník. Na tísňovou linku totiž volal muž a sdělil, že z lesa nad tamní chatovou oblastí slyší nářek a volání o pomoc nějaké ženy. Zároveň řekl, že je invalida, a proto se na místo nemůže jít podívat.

„Policisté z Velkých Losin na místo dorazili za pět minut a začali procházet les nad chatami. Nikoho ale nenašli, ani neslyšeli volání, proto požádali operačního důstojníka, aby od oznamovatele zjistil přesnější místo. Pak se již vydali do lesa naproti hotelu Musil,“ popsal záchrannou akci mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Po chvíli policisté skutečně zaslechli slabé volání o pomoc, hlas je pak dovedl až pod stráň k rodinnému domu. Nářek se ozýval ze zahrady, kde také policisté našli ženu ve zbědovaném stavu. V lehkém domácím oblečení ležela na sněhu.

„Na první pohled bylo vidět, že má zraněnou nohu a při pádu pravděpodobně hlavou spadla na plechová kolečka. Žena byla promrzlá, promodralá, a vysílením již nemohla mluvit,“ přiblížil Svatoň.

Policisté ještě před příjezdem zdravotnické záchranné služby chtěli zraněnou důchodkyni přenést do domu, to ale nebylo možné. Na každý pohyb totiž reagovala bolestivým křikem. Jeden z policistů si proto sedl za ženu, aby jí hřál svým tělem a udržoval v poloze, která jí nepůsobí bolest. Jeho kolega zatím z domu přinesl deky a kabáty. Starou paní opatrně podložili a zakryli, do příjezdu sanitky s ní neustále mluvili. Hrozilo totiž, že upadne do bezvědomí.

„Zraněná žena byla převezena do šumperské nemocnice. Lékař záchranné služby konstatoval, že se jedná o zlomeninu krčku kyčelního kloubu a především silné podchlazení,“ upřesnil Miloslav Svatoň.

Důchodkyně, která bydlí v rodinném domku sama, měla velké štěstí. Ten den se totiž teplota v Koutech pohybovala kolem nuly.

Parta policistů z losinského oddělení již několikrát při záchraně lidského života pomohla. Před několika měsíci z rybníku vytáhli tonoucího zraněného muže. Před dvěma lety zase vyprošťovali starší ženu z hořícího rodinného domku.