Pomník je zasvěcen památce osmadvaceti obyvatel Dolního Údolí, kteří během první světové války zahynuli na bojišti, zemřeli na válečná zranění nebo zůstali nezvěstnými. Na památku svým blízkým jej obyvatelé osady postavili v roce 1923, ale po druhé světové válce jej komunisté nechali rozmetat.

„V německé literatuře jsem objevil dobové fotky, podle nichž můj otec, který je kameník, vyrobil nový pomník,“ řekl místopředseda sdružení Příznivci kamenických a sochařských děl na Jesenicku a iniciátor znovuobnovení díla Marian Čep. Podstavec ze světlé slezské žuly tvoří čtyři schodišťové desky. Poslední z nich je původní. Na podstavci stojí čtyři sloupy, na nichž jsou umístěné epitafní desky. Zakrývá je velká masivní deska, která je opět původní, a na ní je umístěná také původní žulová přilbice. „Ta ležela padesát let v potoce. Zakutálela se tam asi při boření pomníku,“ domnívá se Čep. Obnova pomníku je druhým počinem sdružení. Jako první nadšenci opravili Lurdskou jeskyni na Starém Rejvíze, která v minulosti patřila k významným poutním místům.

V příštím roce by chtěli vybudovat památník pod Rejvízem v místě letecké havárie. „V roce 1953 zde havaroval polský vojenský letec z Wroclawi se sovětskou stíhačkou. Ve výšce ztratil vědomí, přeletěl hranici a zřítil se. O této události se ale nesmělo hovořit. Téma bylo padesát let tabuizované,“ prozradil Čep.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika