Vedení města zastupitelům ve čtvrtek 11. září předložilo novelu odpadové vyhlášky, která snižovala sedmisetkorunový poplatek na šest set korun. Další stokorunu by ušetřili lidé, kteří by ve svých domácnostech třídili biologický odpad.

„Poplatek, který je mnohem vyšší než v jiných městech naší velikosti, není spravedlivý. Myslím, že to cítí i naši občané. Zvlášť když je město stále oceňováno za dobré třídění, což je výsledek jejich práce," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Ke snížení poplatku se přiklonila i zastupitelka Veronika Peštuková. „Lidé se naučili dobře třídit a nic z toho nemají. Teď chceme zavést separaci bioodpadů. Potřebujeme je znovu pobídnout, aby třídili i bioodpady," řekla.

Seniorka Štěpánka Šnajderová na městský parlament apelovala, aby bral ohled nad situací důchodců. „Celý život třídím, na zahrádce mám kompost. Za celý týden naplním malý pytlíček odpadu. A platím sedm set korun," popsala svou situaci.

Na zasedání padly i jiné návrhy na změny poplatku. Někteří zastupitelé navrhovali slevy na děti nebo pro lidi hradící poplatek řádně a včas. Jiní se přikláněli k vypuštění motivační slevy a plošnému snížení poplatku na šest set korun. Nakonec se však o žádných změnách vůbec nehlasovalo.

„Nedělejme z toho předvolební boj. Abychom se vyhnuli zmatku a schvalování něčeho narychlo na posledním zastupitelstvu před volbami, navrhuji stažení celého bodu," navrhl zastupitel Filip Svoboda.

S jeho postojem se ztotožnilo třináct zastupitelů. Poplatek tak zůstává nadále na částce 708 korun. O změně jeho výše by případně mohli rozhodnout až noví zastupitelé vzešlí z říjnových voleb.