Zdravotníci asistovali celkem u 1115 porodů a na svět přišlo 576 chlapců a 556 holčiček, z toho bylo 19 dvojčat.

„Je to nejvíce narozených miminek od roku 1990. Důvodem nárůstu počtu porodů je zejména baby boom, který je v posledních měsících patrný v celé České republice,“ vysvětlila vrchní sestra porodnicko-gynekologického oddělení Marcela Straková.

Nejsilnějším měsícem byl loni srpen, kdy se v šumperské porodnici narodilo celkem 122 dětí. K nejúspěšnějším měsícům také patřily například červen a červenec.

„Naopak nejméně dětí se narodilo v únoru, a to 73,“ upřesnila vrchní sestra.

Nejoblíbenějším jménem pro chlapce byl Tomáš a Adam, maminky také často vybíraly pro svého čerstvě narozeného potomka jméno Jakub, Jan či Patrik. U holčiček jednoznačně vedla Tereza, dále Michaela, Anna a Natálie.

„Objevovala se však také jména velmi neobvyklá, jako jsou Kyriakos, Noemi, Ella, Fotis nebo Lilien,“ říká primář porodnicko - gynekologického oddělení Jaroslav Boxan.

Šumperská nemocnice má pro rodičky v šestinedělí celkem osmadvacet lůžek, která splňují požadavky na zachování intimity a soukromí maminek i jejich doprovodu během porodu.

Již v roce 2004 získala Šumperská nemocnice titul Baby Friendly Hospital, to znamená zdravotnické zařízení přátelsky nakloněné dětem. Jedná se o ocenění za podporu zdravého vývoje novorozenců a propagaci kojení.

Rekordní počty miminek hlásí i Jesenická nemocnice. Během roku pomáhali lékaři maminkám u 356 porodů, což je o třicet více než v předchozím roce.