„Zástupce České pošty s námi zrušení pobočky projednal, ale zastupitelstvo se jednoznačně usneslo na tom, že nesouhlasí. Takže zatím se pošta zavírat nebude. Ale obávám se, že jsme tuto záležitost jen načas odsunuli. Pošta argumentuje tím, že je v naší obci ztrátová a je možné, že si zavření pobočky prosadí silou i proti naší vůli," řekl starosta Jedlí Zdeněk Axmann.

Stejná reakce byla i z obce Brníčko, kde se rovněž zastupitelé shodli na tom, že poštu chtějí zachovat.

„Brníčko i s místní částí Strupšín má přes šest stovek obyvatel, což není málo. Navíc díky zřícenině hradu jsme vyhledávaným turistickým cílem a návštěvníci poštu také využívají. Zástupci České pošty nám tedy slíbili, že pobočku v Brníčku nechají," vysvětlil starosta Brníčka Jiří Bartoš.

Pošty v malých obcích slouží hlavně důchodcům nebo lidem, kteří jsou přes den doma. „Mě by se zrušení pošty nijak nedotklo, věci si vyřizuji v Šumperku, kam dojíždím do práce. Naše pošta má totiž otevřeno jen krátce dopoledne i odpoledne, což nestihnu. Ale spíš by to vadilo starším lidem, kteří si kromě jiného chodí na poštu navzájem popovídat," řekl obyvatel Brníčka, který si jméno zveřejnit nepřál.

V celé republice by mělo zaniknout 226 poboček. Jedná se především o pošty v menších obcích, které jsou pro státní podnik ztrátové. Česká pošta obcím jako alternativu nabízí zřízení takzvaného výdejního či partnerského místa. To znamená, že by veškeré poštovní služby poskytovali zaměstnanci obecních úřadů či prodejen a Česká pošta jim za to platila.

„Ve všech obcích, které byly vytipovány, jednáme nejdříve se samosprávami. Cílem projektu je změnit poštovní síť, aby odpovídala poptávce občanů po službách České pošty. Poštovní síť se za posledních 150 let nezměnila. Pokud rozmístění poboček porovnáme se současným rozložením obyvatelstva, síť je nevyhovující," sdělila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Odmítavě se k rušení poboček České pošty staví i starostové na Jesenicku, kde se ale o změnách bude teprve vyjednávat. V jesenickém okrese jsou vytipovány čtyři pošty, které by se měly zavřít.

„Zatím nás zástupci České pošty nenavštívili, dostali jsme pouze dopis. Se zrušením pošty samozřejmě souhlasit nebudeme, v naší obci své opodstatnění má. Pokud by Česká pošta požadovala, aby její služby zajišťoval obecní úřad, považoval bych to za nehoráznost. Nemáme na to lidi," řekl starosta Skorošic František Kadlec. Tamní pošta slouží zhruba osmi stovkám obyvatel.

Starosta Uhelné Ludvík Juřík je k nastávajícímu jednání s Českou poštou poměrně skeptický. „Nevím, jak Česká pošta bude brát obec jako svého partnera. Když chtěla pošta v Uhelné zkrátit otevírací dobu, zastupitelé byli jednoznačně proti, ale nebylo nám to nic platné. Neumím si vůbec představit, že by poštovní služby měly fungovat na úřadě, pro tento účel tam není žádný prostor," konstatoval Ludvík Juřík. Stejný nesouhlas vyvolává plánované rušení poboček Černé vodě a Supíkovicích, které se rovněž ocitly na seznamu „nežádoucích."

Kde by měly skončit pošty: Brníčko, Jedlí, Černá Voda, Skorošice, Supíkovice, Uhelná.