„Vše je ve fázi vyšetřování. Kriminalisté zjišťují, zda se v nemocnici stal trestný čin nebo přestupek,“ potvrdila mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová. Vyšetřování odstartoval článek v deníku MF Dnes, který se spojil s polskou redaktorkou Agatou Jop z novin Nowa Tribuna. Reportérka otestovala soukromou Jesenickou nemocnici a byla překvapená, jak rychle se tam domluvila na provedení potratu. „Telefonické spojení s nemocnicí trvalo asi tři minuty. S primářem tamního gynekologického oddělení jsem se na zákroku domluvila asi během jedné a půl minuty. Pozval mě do nemocnice na sobotu,“ líčila Agata Jop zkušenost ve svém článku.

Ředitel a spolumajitel Jesenické nemocnice Jan Jedlička o policejním vyšetřování nic neví. Ostře však popírá, že by jeho zařízení podporovalo potratovou turistiku. „U nás žádné potraty Polek neprobíhají. Už před lety jsem vydal přísný zákaz. Naše nemocnice neporušuje české ani polské zákony,“ prohlásil kategoricky Jedlička.

Ukončení těhotenství je v silně křesťanském Polsku protizákonné. Proto takzvaná potratová turistiky přivádí naše severní sousedky do České republiky. Jenže u nás jsou potraty cizinek nelegální. „Podle vyhlášky z roku 1986 mohou cizinky v Česku na potrat jen v případě, že zde mají trvalý pobyt,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. „O změně vyhlášky odborníci uvažují, ale přesná podoba nové normy zatím není jasná. Nejdříve by mohla vstoupit v platnost prvního ledna 2009,“ dodal Cikrt.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika