„Nejdříve jsme k výročí 1. světové války připravili obsáhlou výstavu, ale několik návštěvníků mi řeklo, že by uvítali publikaci. Výstava totiž skončí a informace zapadnou, takže jsem se do té práce pustil," vysvětlil Zdeněk Doubravský, který se o historii zajímal již od dětství.

Blíže se do této vědy ponořil při studiu na pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, ale k profesi muzejního badatele se dostal až v roce 1999.

„Zajímavých a velmi různorodých témat bylo mnoho, například jsem se věnoval působení církví v našem regionu v době od Bílé hory do Josefínských reforem. Bylo pro mě také atraktivní pátrat po příběhu zatopené vesnice Závořice, která se nacházela mezi Zábřehem a Postřelmovem. Osada musela ustoupit jednomu z největších rybníků na Moravě ke konci 15. století. Rybník vysušen byl v polovině 19. století. Přesto se o Závořicích dochovala řada pramenů," vysvětlil Zdeněk Doubravský.

Je držitelem ceny Gloria musaealis

Zdeněk Doubravský se v roce 2005 stal držitelem ceny Gloria musaealis, což má mezi historiky obdobnou prestiž, jako Český lev pro filmaře. Ocenění získal za expozici o dějinách Mohelnicka.

„Nestačilo vystavit jen zajímavé předměty, které samy o sobě nic neříkají, ale zpracovali jsme příběh, na kterém byla expozice postavená. Při vytváření scénáře výstavy je třeba vždy myslet na to, aby návštěvník získal ucelený přehled," řekl historik.

Tematický záběr Zdeňka Doubravského je velmi široký, věnoval se například také publikacím související s výrobními podniky ve zdejším regionu a velmi ho před několika lety bavila také příprava výstavy věnovaná šumperskému sportu.

„Ta byla hodně náročná, spolupracoval jsem zhruba z padesáti lidmi, z nichž měl každý přehled o určitém sportu. Scházeli jsme se po večerech, takže příprava stála i dost volného času. Výsledek ale za to stál," konstatoval Zdeněk Doubravský.