Na Jesenicku je bez práce 2 849 lidí, což představuje míru nezaměstnanosti 13,6 procenta a druhé místo v republice hned za okresem Most. Na jedno z celkem dvaapadesáti volných pracovních míst tak připadá 55 uchazečů.

Okres Šumperk na tom není o mnoho lépe. V míře nezaměstnanosti mu s deseti procenty patří dvanáctá příčka v republice. Na 520 volných míst připadá 6 341 nezaměstna­ných, na každé tedy dvanáct uchazečů o práci.

„Obavy vzbuzuje především dynamika, s jakou nezaměstnanost od prosince narostla: na Jesenicku o 2,1 a na Šumpersku o 1,9 procenta. Bylo to zdaleka nejvíc v celém Olomouckém kraji. V okrese Šumperk se do evidence během ledna nově přihlásilo 1 485 lidí, na Jesenicku 569 lidí,“ uvedl Jaroslav Mikšaník z oddělení analýz a prognóz Úřadu práce Olomouc.

O prudký nárůst se postaralo hromadné propouštění v několika podnicích v závěru roku.

„Největší příliv uchazečů v řádu několika desítek zaměstnanců způsobilo propouštění v mohelnickém Siemensu Elektromotory, v hanušovickém Slezanu a v sobotínském Gartechu, tedy bývalé Velamosce,“ sdělil ředitel Úřadu práce Šumperk Ivo Bartl.

Desítky lidí musely opustit také strojírenskou firmu Vojtěcha Novotného, která sídlí v bývalém závodě MEZ na Vitošově.

Na Úřadu práce v Jeseníku se zase registrovaly desítky lidí z dřevařské firmy CE WOOD, která spolu s ostatními dceřinými společnostmi končí činnost.

Obavy vzbuzuje i rychlý úbytek pracovních míst a další propouštění očekávané během února. „Před rokem jsme měli téměř dvojnásobek volných míst. Ještě v prosinci jich bylo téměř o dvě stovky víc než k posledním lednu,“ řekl Bartl.

Zároveň připomněl, že po některých odborných profesích je stále poptávka. „Jsou to tradičně stále svářeči, řidiči nákladních aut, zedníci, stavební dělníci, kuchaři, číšníci a servírky.“

Z okresu Šumperk jsou na tom nejhůř lidé na Hanušovicku, kde i kvůli dojíždění mají jen malou šanci najít práci. Bez zaměstnání je v tomto regionu 16,2 procenta lidí.

Na Jesenicku je nejhorší situace v oblasti Javornicka, kde nemá práci devatenáct procent lidí.

Míra nezaměstnanosti podle okresů
Jeseník 13,,6 %
Šumperk 10 %
Přerov 9 %
Olomouc 7,1 %
Prostějov 5,6 %

Míra nezaměstnanosti podle regionů
Javornicko 19 %
Hanušovicko 16,2 %
Zlatohorsko 12 %
Mohelnicko 9,7 %
Jesenicko 9,3 %
Zábřežsko 9,1 %
Šumpersko 8,6 %

Olomoucký kraj 8,2 %

Česká republika 6,8 %