„Alespoň v něčem je daňová reforma milosrdnější,“ konstatoval pan Miroslav ze Šumperka, jehož část výdělku tvoří autorské honoráře za články do regionálních novin.

Loni si totiž musel připravovat daňové přiznání, protože honoráře, které dostával, nebyly zdaňovány.

„Od letoška už tuto záležitost může pustit z hlavy. Honoráře do sedmi tisíc korun dostane autor zdaňeny patnáctiprocentní sazbou,“ potvrdila správnost informace šumperská daňová poradkyně Radka Jarmarová.

V případě, že Miroslav překročí částku sedm tisíc korun, bude muset opět sáhnout po formuláři daňového přiznání.

Miroslav přiznal, že i další bod daňové reformy příznivěji ovlivní finanční situaci jeho rodiny.

„Oba mí rodičové pracují i jako starobní důchodci. Otec chodí do fabriky, maminka dělá účetní. Nově budou moci od ledna uplatnit slevu na dani. Spočítali si, že na tom mohou nějakou korunu vydělat,“ upozornil.

Do třetice je Miroslav zvýhodněn i díky tomu, že mu zaměstnavatel částečně platí penzijní připojištění.

„Účetní ve firmě nás upozornila, že náš příspěvek je od letošního roku osvobozen od daně,“ připomněl další výhodu reformy Miroslav. Přiznal, se, že účetnictví i hledání výhod je tak trochu jeho koníčkem.

Mrzí jej však, že přijde o peníze tím, že už přestalo být výhodné společné zdanění manželů.

„Moje žena vydělávala podstatně méně než já, a proto jsme platili daň z její výplaty. Podle toho, co jsem si zjistil, to už nemá smysl,“ uvedl Miroslav.

„Podle nového zákona se změnila sazba daně fyzických osob. Dříve byly daně určeny podle výše výdělku, nyní je to pro všechny stejné, a to patnáct procent,“ vysvětlila daňová poradkyně Jarmarová.