„Možnosti pro lyžování jsou u nás dobré. Máme tu asi půl metru sněhu. Včera jsme sice museli některé vleky kvůli silnému větru zastavit, na příští týden jsem však objednala sluníčko a modrou oblohu, takže budou v provozu všechny,“ tvrdí Karla Kubíčková z areálu Bonera Ramzová.

Dobře upravený svah mohou zájemci najít také v Klepáčově. Pokud si tam dnes nebo zítra zakoupí celodenní pernamentku, dostanou od pořadatelů dokonce i oběd zdarma.

„Pravděpodobně to budou hranolky a smažený sýr,“ řekl Prokop Šmirous z Tělovýchovné jednoty HS Jeseníky, která areál v Klepáčově provozuje.

Nestálé počasí

Přes přání provozovatelů sjezdovek však meteorologové slunečné počasí zaručit nemohou.

„Příští týden bude v podobném duchu, jako celý leden. Stabilní slunečné počasí neočekávám. Jeden den může být pěkně, druhý den zataženo. Teploty by se měly na horách přes noc pohybovat pod nulou, přes den by pak neměly překročit deset stupňů,“ řekl Roman Volný z Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Horská služba však příznivce sjezdového lyžování varuje před úrazy.

„Na některých místech to není ideální. V posledních dnech na horách napadl poprašek, který zakryl holá místa. Doporučujeme lidem, aby byli opatrní, protože povrch sjezdovek je tvrdý a místy zledovatělý,“ sdělil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Hůře na tom během příštího týdne budou běžkaři. Ti nemohou zatím využít technického sněhu a musí tak spoléhat pouze na přírodní, kterého však není mnoho.

„Nedoporučujeme horské hřebenové túry, kde jsou holá a ledovatá místa. Vhodnější pro lidi je, aby zvolili trasy, které upravila rolba. Ideální je například úsek z Červenohorského sedla na Švýcárnu nebo tratě v okolí Pradědu, kde je sněhu dostatek“ dodal Klimeš.