„Nyní má na obecním úřadě trvalé bydliště jednadevadesát lidí, dalších šest občanů si pobyt vyřizuje. Do konce roku to určitě bude stovka. Většina lidí přitom bydlí stále na stejné adrese, ale snaží se tak zabránit návštěvě exekutora ve své domácnosti," řekl starosta Nového Malína Josef Minář.

Nezvykle vysoký počet lidí, kteří se v Novém Malíně odhlašují ze svých původních domovů, se dá vysvětlit. Obec za poslední roky zažívala stavební boom, řadě majitelů nových domů ale již z různých důvodů přerostlo splácení hypotéky přes hlavu. „Snaží se své nemovitosti před exekucí zachránit," konstatoval Josef Minář.

Jen pro srovnání, ve stejně velkém Starém Městě na městském úřadě „bydlí" téměř 50 lidí, v Petrově nad Desnou s necelými 1200 obyvateli je to 23 obyvatel. Samostatnou kapitolou jsou města, v Šumperku již číslo narostlo skoro na 900 lidí.

Obce jsou ovšem zatěžovány především administrativou. „Na obecním úřadě nyní evidujeme trvalé pobyty u patnácti lidí, u dalších se náležitosti vyřizují. V případě, že nepřebírají poštu, musíme postupovat podle správního řádu, což je složité. Počet lidí, kteří si pobyt na obecní úřad přihlásili, v poslední době opravdu vzrostl, to je zřejmě v souvislosti s ekonomickou situací celorepublikový trend,"  sdělil starosta Malé Moravy Antonín Marinov.

Obdobná situace nastala ve vesnicích na Jesenicku, které se dlouhodobě pohybuje na nejvyšších příčkách v nezaměstnanosti. Například v obci Uhelná, která má 510 obyvatel, je na obecním úřadu přihlášeno devětadvacet lidí. Podle starosty Uhelné Ludvíka Juříka se sice často jedná o obyvatele, kteří se odstěhovali a nikdo o nich nic neví, ale také například o lidi, které z trvalého místa pobytu odhlašují rodiče kvůli dluhům. „Pro obec je to svým způsobem zátěž, chodí různé obsílky od exekutorů i policie na zjištění místa pobytu. My na ně musíme odpovídat. Navíc musíme počítat s tím, že tito lidé například neuhradí poplatky za odpady," konstatoval starosta Uhelné Ludvík Juřík.