Lidé, kteří se do centra dostali až kolem poledne, měli ale smůlu. Některé atraktivní produkty jako na příklad sýry z Bludova nebo tvarůžkové zákusky z Loštic zmizely z pultů během necelých dvou hodin, takže v poledne už jejich prodejci neměli co nabízet a balili stánek. Trhy přitom měly končit až v šest odpoledne. Pro odpolední zákazníky tak mohla být jejich premiéra zklamáním.

„Přivezli jsme tři sta tvarůžkových zákusků, další dvě stovky jsme poslali na trhy do Olomouce. Zájem lidí jsme vyloženě podcenili, neměli jsme představu, kolik se toho může prodat, protože na příklad v Litovli se nám moc nedařilo. Příště se pro Šumperk budeme muset daleko lépe zásobit,“ řekla Zdenka Poštulkové z loštické formy McTeroz.

Stejně komentoval prodej i bludovský farmář František Zatloukal. V poledne už nabízel jen kostičky svých vynikajících doma vyrobených sýrů na ochutnávku.

Během deseti minut zmizely i hanácké koláče pekařství Šimbera z Libiny. Rychle se vyprodala i mouka, kuskus, bulgur a špaldoto ve stánku firmy Pro-Bio ze Starého Města. V jeho nabídce byla i hrušková bioláda doslazovaná jablečným koncentrátem a zahuštěná mořskou řasou.

Velké zklamání způsobilo zákazníkům, že se v prodeji neobjevil očekávaný česnek od farmáře z Vysočiny, který se na jeho pěstování specializuje.

„Spletl si termín, myslel si, že trhy jsou až v sobotu. Ráno jsem s ním telefonovala, slíbil, že příště určitě přijede,“ řekla Lucie Hošková z Okresní agrární komory.

„Někteří lidé se pozastavují nad tím, že se tu prodávají i řemeslné výrobky. Příště jich bude méně ve prospěch zeleniny a ovoce,“ dodala Hošková.

Reklamu si na trzích udělala rodinná farma D+D z Lužné, která od května chystá takzvané „farmářské bedýnky“ se základním sortimentem zeleniny a ovoce včetně aktuálních sezónních produktů. Rozvážet je bude lidem až domů a bude možné si k základní nabídce přiobjednat i sýry, máslo, mléko, maso, smetanu, ovocné šťávy, tvaroh a byliny z produkce farmy.

Velké fronty se tvořily kolem stánků s masem a uzeninami, i když právě tuto produkci někteří zákazníci kritizovali.

„Polští prodejci mají u sortimentu přímo napsáno, kolik obsahuje konzervantů, stabilizátorů a éček. Takové maso si můžu koupit i v supermarketu. Kvůli tomu nemusím na trhy. Chybí mi tu větší nabídka mléčných výrobků a také ryb. Sádek je přitom v okolí Šumperka několik,“ řekl Lukáš Ondráček ze Šumperka, který si z trhů odnášel jen sáček s pečivem.

„Koupila jsem si jablka a těším se na léto, až se na trzích objeví čerstvá místní zelenina a ovoce. To určitě znovu přijedu, protože se mi nechce kupovat v supermarketech zeleninu z Číny nebo Indie,“ řekla mladá maminka Štěpánka Řehová, která přijela až z Branné.

„Trhy mě zatím moc nenadchly, je tu moc masa a to přece koupím všude. Čekala jsem víc domácích produktů a specialit. Nejvíc mě zaujala nabídka farmářských bedýnek, ty určitě v květnu vyzkouším. V Praze je to velký hit,“ řekla návštěvnice trhů Alena Doležalová ze Šumperka.

Farmářské trhy se budou konat až do října každý první pátek v měsíci v prostoru od obchodního domu Jednota po hotel Grand. Červnové trhy budou výjimečně i v sobotu, protože se potkají se Slavnostmi města.

„Byla to premiéra, nedostatky musíme postupně vychytat. Například prodejci nebalených masných výrobků budou příště muset mít chladicí boxy. To byla jedna z připomínek Okresní veterinární správy, která prodej kontrolovala,“ uvedla Lucie Hošková z Okresní agrární komory.