Lokalitě se také vybuduje podzemní garáž, která pojme kolem šesti desítek aut, což vyřeší nedostatek parkovacích míst v centru.

Zároveň prostor v centru města začnou zkoumat archeologové.

Jako u předchozích průzkumů se dá očekávat, že se nějaké historicky cenné nálezy podaří najít.

„Před několika měsíci jsme nechali provést průzkum pomocí georadaru, abychom přibližně věděli, co nás čeká. Předpoklad, že se zde nacházejí pozůstatky městské brány, se zatím nepotvrdil. Ale místo se kdysi nacházelo už za hradbami. Je tak dost pravděpodobné, že zde budou různé předměty, které tehdy lidé házeli do přikopu,“ sdělil mohelnický starosta Pavel Kuba.

Třetí místo v zemi obsadil rizikový úsek v katastru Mohelnice. Křižovatka na silnici I/44 při severním výjezdu z města se za zkoumané období stala svědkem 10 nehod, z toho tří vážných. Tři lidé zde na místě zemřeli a jeden se těžce zranil.
Dvě ze tří nejnebezpečnějších míst v zemi jsou na Šumpersku

Cena: kolem 50 milionů

Původně měla Mohelnice s modernizací autobusového terminálu začít letos na jaře.

Výběrové řízení na zhotovitele ale město muselo zrušit kvůli nezajištěnému financování i nejasnostem v technické dokumentaci.

Soutěž na dodavatele se tak bude opakovat a pokud vše dobře půjde, práce by mohly začít ještě před koncem roku.

„Cena projektu se po přepracování výrazně snížila. Vzhledem k tomu, že v podzemních garážích se bude platit parkovné, můžeme uplatnit odpočet DPH, což je výrazná částka,“ vysvětlil Pavel Kuba.

Původní předpokládaný rozpočet celého projektu činil kolem osmdesáti milionů korun, po změnách by to mohlo být kolem padesáti milionů.

Velkou část pokraje dotace, kterou má již Mohelnice přislíbenou. Výsledná cena ale vzejde až ze samotné soutěže.

Orel skalní s vylíhlým mládětem na Libavé
Do Jeseníků se vrátil majestátní orel skalní, po více než sto letech

Zelená střecha

Současný stav autobusového nádraží je poměrně tristní, zastávky jsou nezastřešené, a před nepříznivým počasím se lidé nemohou schovat ani do čekárny, která už je řadu let zavřená. Chybějí zde toalety.

To vše vyřeší nová provozní budova, ve které cestující najdou důstojné zázemí.

Čekárna navíc bude mít takzvanou zelenou střechu, to znamená, že jí budou pokrývat okrasné traviny a rostliny. Počítá se i s instalací zavlažovacího systému.

„Pro cestující tu může být v parných dnech příjemné. Chceme mít v prostoru více zeleně, než je třeba na náměstí,“ dodal starosta Mohelnice.

Lokalitu bude v budoucnu střežit kamera, v podzemním parkovišti by měl být navíc nastavený režim, aby se do něj nestahovali bezdomovci.

Ilustrační foto
Města na Šumpersku postaví moderní autobusová nádraží