Miloš Zeman označil jesenickou nemocnici za problémové místo v regionu. Při její návštěvě poté uvedl, že kritériem úspěšnosti jakéhokoli podniku je úspěšnost jeho managementu. Situaci zdravotnického zařízení postavil do kontrastu s podnikáním úspěšných byznysmenů na Jesenicku.

Výroky prezidenta Zemana podnítily ředitele a spolumajitele Jesenické nemocnice Jana Jedličku k poměrně ostré reakci. „Souhlasím s Vámi, že jsem neúspěšný a neschopný manažer a podnikatel," napsal v otevřeném dopise.

Zůstanou nemocnici všechny obory?Hejtman Jiří Rozbořil při prezidentské návštěvě uvedl, že udělá vše pro to, aby nezbytná zdravotní péče na Jesenicku zůstala. „Jedním dechem ale říkám, že nemusí být nutně zachována čtyřoborová nemocnice. Na spádovost čtyřicet tisíc obyvatel je bez zdrojů, které nyní nemá, ekonomicky neudržitelná," dodal hejtman Rozbořil.
Ředitele nemocnice slova hejtmana rozzlobila. Výrok považuje za velmi nebezpečnou záležitost. „Řekněte mi, který z oborů máme zrušit? Nemá se tu rodit, máme zrušit internu či dialýzu? Stojím si za svým, že tu čtyři současné obory musí zůstat," reagoval Jan Jedlička.

„Měl jsem už dávno „transformovat" jesenický špitál na byty pro sociálně nepřizpůsobivé nebo na autobazar, nejlépe pak na vykřičený dům v kombinaci s hracími automaty a kasinem. Co je mi přece po nějaké necelé čtyřicetitisícovce obyvatel tady za horami, že?" napsal Jan Jedlička v dopise adresovaném hlavě státu. Podle něj by prezident měl vyměnit své poradce, pokud mu nejsou schopni vysvětlit nešvary v českém zdravotnictví.

Prezident Miloš Zeman se s problematickou Jesenické nemocnice seznámil v rámci své návštěvy Jesenicka. V rozhovoru pro Šumperský a jesenický deník uvedl, že vzal na vědomí návrh hejtmana na převzetí nemocnice Olomouckým krajem, což by umožnilo přístup veřejných prostředků do jejího financování.

„Pokládám to za velmi rozumný návrh a s výjimkou požadavku nemocnice na dotace žádnou rozumnou alternativu k tomuto návrhu nevidím," řekl prezident v rozhovoru pro Deník.

Při setkání se zaměstnanci nemocnice Miloš Zeman slíbil, že se o její případ zajímat a pokusí se jej konzultovat s ministrem zdravotnictví

Jesenická nemocnice se dlouhodobě potýká s finančními potížemi. Vinou své polohy v odříznuté oblasti s malým počtem obyvatel má méně pacientů, než by ji bezproblémově uživilo.
Podle ředitele Jana Jedličky je největším problémem to, že soukromému zdravotnímu zařízení odpírají české veřejné instituce přístup k vícezdrojovému financování.

Nemocnice nedávno podala stížnost k Ústavnímu soudu na ministerstvo zdravotnictví ohledně úhradové vyhlášky. U civilního soudu leží žaloba na Českou republiku na náhradu škody. Nemocnice si též stěžovala u Evropské komise.

Otázku řešení problémů zdravotnického zařízení provází dlouhodobé rozpory mezi vedením nemocnice a kraje. Nemocnice navrhla uzavření smlouvy, na jejímž základě by kraj hradil nemocnici ztrátu vzniklou poskytováním zdravotních služeb. Krajské zastupitelstvo se naopak kloní k převodu soukromého zařízení na Olomoucký kraj.