Z NH hotelu u Androva stadionu, kde je Miloš Zeman s manželkou Ivanou ubytovaný, dorazila po půl jedenácté prezidentská kolona před krajský úřad.

Prezidentský pár přivítal hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) s chotí. Když Miloš Zeman přicházel pozdravit hejtmana, postěžoval si na bolavé koleno.

Před hejtmanstvím v Olomouci čekalo na prezidenta jen několik jednotlivců. Návštěva Miloše Zemana zatím nepřilákala žádné davy podporovatelů ani lidí, kteří s politikou hlavy státu nesouhlasí.

Vizualizace nového mostu na Komenského
Přestavba mostu v Komenského: dva roky objížděk

Vyzutá bota a předčasné volby

Zeman v úvodu setkání se zastupiteli Olomouckého kraje zavzpomínal na to, jak se mu při poslední návštěvě při příchodu na hejtmanství vyzula bota. Pak ale přešel k vážnějšímu tématu: možným předčasným volbám.

Zastupitelům položil jednoduchou otázku: jste nebo nejste pro předčasné volby? 

Sám má na toto téma jasný názor. "Je urážka občanům, když někteří politici krátce po volbách chtějí uspořádat předčasné volby. Voliči rozdali karty a politici by s nimi měli umět hrát," prohlásil prezident a doplnil, že brzké volby by stály nemalé peníze.

Poté nechal prezident přítomné zastupitele hlasovat, kdo tedy je pro předčasné volby. Drtivá většina poslanců se vyjádřila proti.

Prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana vystoupili 6. listopadu v Praze na tiskové konferenci k Zemanově kandidatuře do prezidentských voleb.
Prezident není vážně nemocen, reagoval Zemanův lékař. Hrad žaluje Bartíka

Na druhý pokus bude vláda

Na přetřes přišla i otázka sestavování vlády.

"Musí dojít na třetí pokus o sestavení vlády?" zeptal se hlavy státu hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).

Podle prezidenta však na třetí pokus již nedojde. Dle jeho názoru se už při druhém pokusu kromě komunistů přidá ještě jedna strana.

"A nebude to strana pana Kalouska," upřesnil Miloš Zeman.

Z Olomouce na východ a do hor 

Kromě olomouckého úvodu Zeman postupně během tří dnů navštíví Lipník nad Bečvou, Mohelnici a Zábřeh. Podívá se do Vápenné na Jesenicku, která se letos stala vesnicí roku.

Na programu je také olomoucká mlékárna Olma, která patří do skupiny Agrofert.

Na všech zastávkách bude prezident mluvit s lidmi o tom, co je trápí nebo zajímá.

Během náročného třídenního programu v Olomouckém kraji, kam prezident přiletí vrtulníkem, se bude hlava státu přesouvat z Olomoucka na Lipnicko, odtud do Olomouce a následně bude vyjíždět do horských okresů Šumperk a Jeseník.

První den prezidentské návštěvy - středa 8. listopadu
10:30 příjezd prezidenta s manželkou ke Krajskému úřadu Olomouckého kraje, poté soukromé setkání s hejtmanem a jeho paní a setkání s představiteli kraje
12:35 slavnostní oběd na pozvání hejtmana za účasti poslanců a senátorů nově zvolených za Olomoucký kraj v NH hotelu
14:25 návštěva společnosti OLMA v Olomouci, setkání s vedením a se zaměstnanci
15:50 příjezd do Lipníku nad Bečvou
16:30 setkání s občany Lipníka nad Bečvou na náměstí TGM                

Minimalizovat přesuny pěšky

S ohledem na zdravotní potíže Miloše Zemana, o kterých se začalo spekulovat v posledních dnech, nezaznamenali organizátoři nadstandardní požadavky Hradu.

Na bolavé nohy prezidenta však bylo zapotřebí pamatovat.

„Pódium nebude na náměstí, ale těsně vedle zámku, na dosti netradičním místě. Přesuny, kdy by pan prezident musel pěšky, bylo nutné minimalizovat. Musí se pamatovat také na to, že pan prezident bude sedět a požadavek byl také na to, aby u pódia byly schůdky se zábradlím,“ popisoval pracovník městského úřadu v Zábřehu.

Prezident dlouhodobě trpí polyfunkční neuropatií, což je porušení nervů, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů.

Společně s prezidentem přijede do Olomouckého kraje také jeho choť Ivana Zemanová.

První dámu, kterou bude doprovázet manželka hejtmana Marie Oklešťková, čeká například prohlídka oděvního podniku v Konici, exkurze ve zvonařské dílně či návštěva domova pro mentálně postižené.

Tomáš Hradílek
"Hladovkáře" Hradílka osobnosti vyzývají k ukončení protestu

Prezident, nebo kandidát?

I když Miloš Zeman v pondělí potvrdil svou kandidaturu v blížících se prezidentských volbách, představitelé samospráv vnímají jeho cestu po regionu jako návštěvu nejvyššího ústavního činitele v rámci jeho funkčního období.

„Ano, pan Zeman kandiduje, ale já se na pana prezidenta, který přijede do Zábřehu, dívám jako na ústavního činitele, hlavu státu. Uvítáme prezidenta České republiky, nikoliv kandidáta na prezidenta,“ reagoval starosta Zábřehu František John (KDU-ČSL).

„Jde o oficiální návštěvu nejvyššího ústavního činitele v rámci jeho funkčního období. Tím to pro mě končí,“ sdělil starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl (Unie pro Lipník).

Že Zemanovy cesty po krajích mohou být dva měsíce před volbami vnímány jako kampaň, John připouští, ale podle něj byli v podobném střetu i ti, kteří Zemana kritizují, a přitom jako členové vlády v rámci boje o křesla v Poslanecké sněmovně využívali například ministerská vozidla.

„Je na voliči a jeho kritickém myšlení, aby si vše vyhodnotil a názor projevil ve volbách,“ dodal John.

Z jednoho toulavého losa se vyklubali dva
VIDEO: Z jednoho toulavého losa se vyklubali dva

Prezident si doma „šplhne“, dostal krabici másla  

Másla, ještě před několika dny téměř podpultové zboží, jehož cena vylétla k šedesáti korunám, budou mít na Hradě dostatek. Prezident republiky Miloš Zeman si před blížícími se vánočními svátky může „šplhnout“ u své choti Ivany, protože z olomoucké mlékárny Olma si odvezl krabici másla.

Prezident je na třídenní návštěvě Olomouckého kraje a na programu prvního dne měl i návštěvu firmy patřící do skupiny Agrofert.

„Dovolili jsme si, aby paní manželka měla z čeho napéct vánoční cukroví. Tak skutečně nedostatkové olomoucké máslo, ale pan prezident bude v klidu na Vánoce, jako jediný v této republice,“ podávala prezidentovi jeden z darů předsedkyně představenstva Olmy Simona Sokolová.

Cena másla vystoupala v minulých týdnech na 60 korun. Postupně však začíná padat a některé řetězce nyní nabízejí mléčnou surovinu o deset i více korun levněji. Podle odborníků by se do Vánoc neměla situace zhoršit. Trh již netrpí nedostatkem mléčného tuku, z něhož se máslo vyrábí.

Návštěva za několik set tisíc

Hejtmanství, které je hostitelem hlavy státu, za každou z dosavadních prezidentských návštěv zaplatilo několik set tisíc korun.

„Přesná částka nákladů za návštěvu prezidenta bude zřejmá po konečném vyúčtování. Ale určitě budeme k výdajům za návštěvu prezidenta přistupovat s péčí řádného hospodáře,“ sdělil v úterý Deníku hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Finančně se na třídenní cestě podílejí také města a obce, kde vyrůstají pódia pro setkání s občany.

„Jde o minimální výdaje v řádu několika tisíc korun,“ sdělil starosta Lipníku nad Bečvou Přikryl. Více to podle Johna nebude ani v Zábřehu.

Právě kvůli postoji zlínského hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) k financování návštěvy měl Miloš Zeman zrušit cestu do Zlínského kraje a upřednostnit Olomoucko.

Čunek v říjnu oznámil, že delegaci zaplatí pouze oběd nebo večeři do 30.000 korun. Ministr zemědělství a olomoucký krajský zastupitel Marian Jurečka (KDU-ČSL) nato vyzval hejtmana Oklešťka, aby olomoucké hejtmanství neplatilo listopadovou návštěvu prezidenta v regionu.  Hejtman reagoval, že výdaje budou nižší než v minulosti.

Britská velvyslankyně Jan Thompson.
Britská velvyslankyně na návštěvě Olomouce: Okouzlily mě želvy na náměstí