Povídání se studenty

Za zajímavou zkušenost prezident označil návštěvu Střední průmyslové školy v Hranicích, která je nyní spojena s učilištěm.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana na SPŠ v Hranicích

Návštěva prezidenta Miloše Zemana na SPŠ v Hranicích. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

„Ředitel nám říkal, že poptávka po učebních oborech je dvakrát až třikrát vyšší, než mohou uspokojit. Mýtus, že se na řemesla nikdo nehlásí, možná tedy říkají neúspěšní ředitelé učňovských středisek nebo středních technických škol," řekl Zeman. Pochválil systém stipendií i spolupráci s podniky.

Poklona firmám

Utkvěly mu i zastávky v olomoucké firmě ABO valve a v přerovské Meoptě.

Prezident Zeman na návštěvě v přerovské Meoptě

Prezident Zeman na návštěvě v přerovské Meoptě. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

„Vzpomínám si, že když jsem byl premiérem, moje vláda Meoptě trochu pomohla. Měl jsem velkou radost z toho, že pod vedením pana Rausnitze, který nedávno dostal vyznamenání za zásluhy, prosperuje. V Přerově, kde nezaměstnanost není úplně malá, se svými 2500 zaměstnanci stabilizuje trh pracovních sil," sdělil k optické společnosti.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana ve firmě ABO

Návštěva prezidenta Miloše Zemana ve firmě ABO. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Lítost nad zraněnými vojáky

Den před prezidentovo zastávkou ve Městě Libavá se v blízkém vojenském újezdu při nácviku noční střelby bojových vozidel zranili dva desátníci z hranického praporu.

Prezident Zeman ve Městě Libavá

Prezident Zeman ve Městě Libavá. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

„Je mi velice líto, že došlo k nehodě. Poslal jsem velitele své vojenské kanceláře, aby v olomoucké nemocnici vojáky navštívil," připomněl vrchní velitel ozbrojených sil. Jeden z nich byl již propuštěn domů, druhý zůstává ve vážném stavu.

S lidmi na náměstích

Prezident Zeman na Masarykově náměstí v Hranicích

Prezident Zeman na Masarykově náměstí v Hranicích. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Když Miloš Zeman komentoval témata, která se objevovala na diskuzích s politiky i veřejností, zhodnotil, že inkluze ustoupila do pozadí a nahradila ji migrace. Účast na setkáních s obyvateli Hranic a Kojetína, kam na náměstí přišly asi dva tisíce lidí, si pochvaloval. Připomenul i návštěvu Černotína, vesnice roku Olomouckého kraje loňského roku.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Kojetína

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Kojetína. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

„Z Olomouckého kraje odjíždím s dobrým pocitem a doufám, že se sem za rok opět vrátím. A jak praví známý film, se mnou přijde zákon," neodpustil si bonmot.

Vážná témata

Na závěrečné tiskové konferenci se vyjádřil i k aktuálním tématům. Prohlásil například, že jakožto kuřák nemůže vetovat novelu protikuřáckého zákona, protože by byl ve střetu zájmů, a pokud projde parlamentem, s těžkým srdcem ji podepíše.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana na zámku v Čechách pod Kosířem

Prezident Zeman na tiskové konferenci v Čechách pod Kosířem. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Diskutované rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu by podpořil, pokud by se kontroly týkaly jen akcí například nad hranici padesáti milionů korun.

„NKÚ ani nemá kapacitu kontrolovat všech šest a půl tisíce obcí," dodal k obavám Svazu měst a obcí.