S Jawou se návštěvníci vydají kolem světa

Šumperk – Jeden stroj, jeden muž, osm měsíců a přes 49 000 kilometrů za řídítky motocyklu, který předchozích 35 let sloužil jako cvičební pomůcka autoškoly. Přesně o tom bude pojednávat přednáška, která se uskuteční v úterý 4. října v šumperském G-klubu.

Aktér dobrodružné jízdy, Pavel Suchý, promítne na čtyři stovky fotografií, videa a samozřejmě se podělí o své zážitky. A těch bylo. Jel bez doprovodu, asistence a moderních vymožeností jako je GPS nebo satelitní telefon.

Stal se tak historicky prvním Čechem, který na motorce objel Zemi. Dokázal, že k podobným podnikům není potřeba hvězdných rozpočtů a drahého vybavení, když má člověk pevné odhodlání a víru v sebe sama.

Na podzim 2015 vydal o své cestě knihu, která se stala nejprodávanějším cestopisem na vánočním trhu.

„Jak se s takovou výbavou překonávají pouště Gobi a Atacama, zdolávají pětitisícové průsmyky And, nebo se nocuje v džungli? To vše a mnohem více se dovíte na této dobrodružné přednášce," uvedla produkční domu kultury Michaela Horáková.

Přednáška s Jawou kolem světa se koná v úterý 4. října od pěti hodin v G-klubu Šumperk. Vstupné je v předprodeji 90 korun, v den akce o dvacku podraží. (zak)

Výstava pozve do světa nevidomých

Jeseník – Jesenická Katovna bude od úterý 4. října hostit výstavu Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Vidíme srdce. Vernisáž začíná v 10 hodin.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout reprodukce obrazů nevidomého malíře Jonathana Huxleyho a barevný svět tak, jak ho vidí nevidomí na Jesenicku. Vstup na výstavu je volný. (zak)