Celá záležitost se týká doby, kdy bývalý místostarosta Javorníku Petr Mimra (ČSSD) zastával svou funkci jako neuvolněný. Město s ním zároveň prostřednictvím tajemníka uzavřelo dohody o pracovní činnosti.

Uvolněná versus neuvolněná funkceUvolněným zastupitelem se rozumí osoba, která vykonává volenou funkci na „plný úvazek", a tedy za tomu odpovídající odměnu. Uvolněný zastupitel je dlouhodobě uvolněn z pracovního poměru
a fakticky se stává po dobu výkonu své funkce „jakoby" zaměstnancem obce.
Zbylí zastupitelé jsou takzvaně neuvolnění. V praxi, pokud vykonávají práce pro obec, vykonávají ji vedle svého běžného občanského zaměstnání.
Petr Mimra pobíral za svou práci neuvolněného místostarosty odměnu, schválilo mu ji zastupitelstvo.

Současné vedení radnice tvrdí, že činnost, kterou na základě dohod vykonával, byla prací v rámci jeho veřejné funkce a neměla být hodnocena zvlášť. Podle protistrany naopak tyto práce vykonával nad rámec svých povinností jako neuvolněného místostarosty.

Celou záležitostí se před rokem zabýval okresní soud v Jeseníku, který rozhodl v Mimrův prospěch. Z jeho rozhodnutí vyplývalo, že obsah „dohodové" práce nekolidoval s funkcí neuvolněného místostarosty.

Odvolací krajský soud však dospěl k závěru, že předmět výkonu práce vyplývající z dohod je výkonem veřejné funkce. Podle soudu jsou dohody o pracovní činnosti neplatné a bývalý místostarosta se bezdůvodně obohatil, pokud na jejich základě přijal peníze.

„Vzhledem k tomu, že žalovaný vykonával funkci neuvolněného místostarosty, měl znát zákon o obcích. Nelze tedy v žádném případě dospět k závěru, že byl v dobré víře, pokud předmětné částky z dohod o pracovní činnosti přijal," tlumočila postoj Krajského soudu v Ostravě jeho mluvčí Lucie Böhmová.

„Je to pro nás morální vítězství," reagovala na rozhodnutí soudu starostka Javorníku Irena Karešová (ODS). „Beru to jako precedens, že volený funkcionář a ještě k tomu místostarosta takto postupovat nemůže. Bylo to netransparentní, dá se říci nezákonné, takže je to pro nás velká satisfakce," dodala Irena Karešová.

Právní zástupkyně bývalého místostarosty Jana Zwyrtek Hamplová poukázala na fakt, že práce na dohodu se týkala dotací, nikoli správy lesů, kterou měl Petr Mimra jako neuvolněný místostarosta na starost. Podle jejího názoru se krajský soud vážně pomýlil, protože si nevšiml rozdílu mezi funkcí uvolněnou a neuvolněnou.

„Ublížil tak svým rozsudkem pověsti člověka, který za řádně odvedenou práci mimo svou funkci dostal pouze běžně zaplaceno," uvedla právnička Zwyrtek Hamplová. Podle ní práci na dohodu u neuvolněných funkcionářů připouští i ministerstvo vnitra.

Odvolací soud konstatoval, že ne všechny odměny, které někdejší místostarosta pobíral, inkasoval neoprávněně. Uznal, že do náplně jeho práce patřilo řízení správy lesů, nikoli příprava a zpracování agendy související s dotacemi. Výši bezdůvodného obohacení tak stanovil jako rozdíl mezi platem uvolněného a neuvolněného místostarosty.

Bývalému místostarostovi soud uložil zaplatit městu třicet tisíc korun plus úroky. Podle právničky Jany Zwyrtek Hamplové město naopak bývalému místostarostovi na nákladech soudního řízení vyplatilo částku šedesát tisíc korun.

Petr Mimra je dnes opozičním zastupitelem. Již dříve řekl, že celou kauzu vnímá jako politický boj a přípravu na další volby.