Řidiči profesionálové mají jen již dva dny na výměnu důležitého dokladu. Pokud jezdí s nákladním vozem nebo autobusem a přitom dosud používají staré „skládací“ osvědčení profesní způsobilosti řidiče, je nejvyšší čas si požádat o vydání nového evropského průkazu. Nejzazší termín, kdy úředníci žádosti přijímají, je 1. říjen. Opozdilce čekají velké nepříjemnosti.

„Nelze odhadnout, kolik lidí ještě přijde, někteří řidiči třeba již v profesi nepracují, takže doklad nepotřebují. Žádné návaly zde ale nejsou. Zatím se nestalo, že bychom žadatele v určitý den nebyli schopni vyřídit. Výměny jsou plynulé, čekali jsme daleko horší situaci,“ sdělil vedoucí odboru dopravy šumperské radnice Radek Novotný.

Od letošního 1. dubna u nás platí nová právní úprava zdokonalování odborné způsobilosti řidičů profesionálů, kteří v rámci svého zaměstnání či podnikání řídí automobil nad 3,5 tuny nebo autobus. A s tím souvisí také nový dokument, který se k prokázání způsobilosti používá.

Nový doklad byl zaveden podle požadavků Evropské unie, hodně se podobá aktuálnímu evropskému vzoru řidičáku a platí v celé unii. Doklady pro profesionální motoristy se začaly vydávat v červenci.

Žádost se podává písemně na předepsaném formuláři u příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Potěšující může být, že nový průkaz platí pět let, aniž by jej bylo potřeba prodlužovat. Tím se odlišuje od dosavadních papírových osvědčení, do kterých se prováděly zápisy o pravidelných školeních.

Třebaže i podle nové úpravy jsou školení řidičů povinná, a to v rozsahu sedm hodin ročně, do průkazu se údaj o jejich absolvování nezapisuje.
Zhruba tisícovku šoférů ještě čekají na odboru dopravy v Jeseníku.

„Jestliže řidiči promeškají termín, tak je ta legrace může stát čtyřicet až šedesát tisíc korun. Přišli by totiž o profesní osvědčení a museli by znovu absolvovat školení. U mladších řidičů jde o dvě stě osmdesát hodin, u řidičů nad čtyřiadvacet let jde o sto čtyřicet hodin školení,“ uvedl vedoucí jesenického odboru dopravy Josef Liberda.

Ještě před měsícem měl odbor v registru kolem tří tisíc profesionálních řidičů, které čekala výměna průkazu. Kvůli očekávanému náporu dokonce na odboru vyčlenili úterý jako speciální den určený pouze pro profesionální řidiče. Zájem ale postupně uvadl.

„Ještě nám zbývá minimálně tisícovka lidí. Buď nemají zájem, nebo opomněli na svou povinnost. Proto na ně znovu apelujeme, aby přišli na úřad zažádat si o výměnu,“ řekl Liberda. Řidičům hodlá úřad vyjít maximálně vstříc.

„Klidně prodloužíme směnu i do dvacáté hodiny večerní. Počítáme s tím, že český člověk přijde na poslední chvíli,“ dodal Liberda.

Vydat se na cestu bez platného průkazu profesní způsobilosti se rozhodně nevyplatí, bez tohoto dokladu totiž nemohou šoféři z povolání vůbec jezdit. Pokud prohřešek odhalí policejní kontrola, hrozí vysoké pokuty. Kromě pětibodového přídělu hříšníci musejí počítat s pokutou ve výši od 5 do 10 tisíc korun a k tomu ještě se zákazem činnosti od 6 do 12 měsíců.

Danuše Krčová, Hana Kubová